Cervicogene hoofdpijn

Wat is cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die voortkomt uit de nekregio. Door schade aan één van de structuren in het gebied van de nek kunnen zenuwprikkelingen ontstaan die leiden tot de hoofdpijnklachten. Andere vormen van hoofdpijn zijn: migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.

Hoe ontstaat cervicogene hoofdpijn?

De exacte oorzaak van cervicogene hoofdpijn is vooralsnog niet duidelijk. Wel vermoedt men dat het komt door schade aan één of meerdere structuren in de nek. Vooral schade aan de facetgewrichten (gewrichten van de wervelkolom) kan leiden tot overprikkeling van de zenuw die (behalve de nek) ook het hoofdgebied innerveert (‘bezenuwt’). De prikkeling van deze zenuw in de nek kan daarom in een ander gebied (in dit geval het hoofd) gevoeld worden. Daarnaast kunnen ook andere factoren, zoals een inadequate lichaamshouding of stress, de klachten verergeren of in stand houden.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Cervicogene hoofdpijn komt in de meeste gevallen maar aan één kant van het hoofd voor, maar kan ook aan beide kanten van het hoofd optreden. De pijn voelt men aanvankelijk in de nek en het achterhoofd, maar kan ook uitstralen richting het voorhoofd. Men spreekt van een zeurende hoofdpijn die soms uren, maar ook dagen kan duren. Men heeft vaak in ook bewegingsbeperkingen van de nek ten gevolge van de schade aan één of meerdere structuren in de nek. Ook voelt de nek vaak stijf aan. De pijnklachten stralen soms uit in de vorm van pijn of tintelingen richting de schouder en/of arm.

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de oorzaak van de cervicogene hoofdpijn wordt er een behandelplan opgesteld. Het is belangrijk dat de overprikkeling van de zenuw verdwijnt. Dit kan door manuele therapie als er bijvoorbeeld één of meerdere facetgewrichten blokkeren. Wanneer de overprikkeling komt door een verhoogde spierspanning, zijn vooral massage, rekoefeningen, triggerpointtherapie en dry-needling therapie en tapen zinvol.
Daarnaast is het ook belangrijk om de andere factoren, zoals spanning of een verkeerde lichaamshouding, te laten behandelen.

Lees hier alles over hoofdpijnklachten.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

12 weken programma

Mijn blauwdruk naar een pijnvrij leven in 12 weken.