Slijmbeursontsteking elleboog

Wat is een slijmbeursontsteking van de elleboog?

Een slijmbeurs (bursa) is een soort stootkussentje gevuld met vloeistof. Slijmbeurzen bevinden zich in verschillende gewrichten van het lichaam. De slijmbeurs zorgt ervoor dat gewrichten wrijvingsloos kunnen bewegen. Wanneer men geen slijmbeurs zou hebben, zouden pezen over de botstukken van het gewricht schuren. Dit zou veel irritatie en pijnklachten geven.

De slijmbeursontsteking van de elleboog bevindt zich aan de achterkant van de elleboog en wordt de bursa olecrani genoemd. Wanneer deze slijmbeurs ontstoken is, spreekt men van een slijmbeursontsteking van de elleboog (bursitis olecrani).

Wanneer ontstaat een slijmbeursontsteking van de elleboog?

Er zijn twee type slijmbeursontsteking (bursitis): een bursitis die ontstaat door een bacteriële infectie en een bursitis die ontstaat door overbelasting. Overbelasting van de slijmbeurs van de elleboog ontstaat wanneer men herhaaldelijk en langdurig de slijmbeurs belast door er veel op te leunen tijdens bijvoorbeeld werk of studie. Een slijmbeursontsteking van de elleboog wordt om deze reden ook wel ‘studenten elleboog’ genoemd. Een slijmbeursontsteking van de elleboog kan echter ook ontstaan door de elleboog hard te stoten ter hoogte van de slijmbeurs.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

De symptomen van een bacteriële slijmbeursontsteking van de elleboog zijn hevige pijn, zwelling, warmte en plaatselijke roodheid. De symptomen van een slijmbeursontsteking van de elleboog door overbelasting zijn pijn, zwelling en warmte. Hierbij treedt geen roodheid op. De pijn en zwelling bevinden zich aan de achterzijde van de elleboog en deze nemen toe naarmate men druk op deze plek uitoefent door bijvoorbeeld op de elleboog te steunen. Meestal is het buigen van de elleboog provocerend, omdat er daarbij meer druk op de slijmbeurs komt.

Wat is de behandeling?

Bij een bacteriële infectie van de bursa is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts voor verdere behandeling. Wanneer overbelasting de oorzaak is van de slijmbeursontsteking is het belangrijk deze overbelastingsprikkel voorlopig te vermijden. De fysiotherapeut kan u hierin begeleiden. Wanneer de pijn erg hevig is, kan men in overleg met de huisarts besluiten om pijnstillers, ontstekingsremmers of corticosteroïdeninjecties te nemen.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

12 weken programma

Mijn blauwdruk naar een pijnvrij leven in 12 weken.