Wat is angina pectoris?
Angina pectoris is de medische benaming voor ‘een beklemmend gevoel op de borst’. Het wordt ook wel ‘hartkramp’ genoemd. Soms wordt het ook wel ‘pijn op de borst’ genoemd. Men kan echter ook pijn op de borst hebben zonder dat er sprake is van angina pectoris.
Men kan twee soorten onderscheiden: stabiele en instabiele angina pectoris. Bij de stabiele vorm verdwijnen de klachten bij een aanval vanzelf binnen enkele minuten en treden aanvallen alleen op bij hoge inspanning. Bij de instabiele vorm komen de aanvallen zonder duidelijke aanleiding opzetten en verdwijnen ze niet binnen enkele minuten.
Hoe ontstaat het een angina pectoris?
Tijdens een aanval treedt er een zuurstoftekort op in het hart. Dit komt in de meeste gevallen door een vernauwing van (één van) de kransslagaders van het hart. Door deze vernauwing stroomt er minder bloed naar het hart en ontstaat er een zuurstoftekort. Deze vernauwing komt vaak door aderverkalking. Aderverkalking ontstaat doordat er kleine beschadigingen in de vaatwand optreden. Deze beschadigingen kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, roken en diabetes mellitus. Men kan dit verschijnsel ook krijgen door vaatspasmes. Dit wordt prinzmetal angina pectoris genoemd.
Wat zijn de tekens & symptomen van een angina pectoris?
Bij een aanval van angina pectoris kan men verschillende klachten ervaren. Men kan een beklemmend, pijnlijk gevoel ervaren op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders en schouderbladen, armen, rug, onderkaak, hals en maagstreek. Ook kan men misselijk worden en gaan zweten. Daarnaast kan vermoeidheid, kortademigheid en slapeloosheid voorkomen. De symptomen treden aanvankelijk alleen op bij zware inspanning, zoals sporten. Het hart vraagt dan om meer zuurstof en wanneer dit niet geleverd wordt, krijgt men klachten. Naarmate de kransslagader meer vernauwt, ervaart men ook klachten in rust.
Wat is de behandeling?
Wanneer bovenstaande symptomen langer dan vijf minuten aanhouden, is er een risico op een hartinfarct. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Toch raad men dan aan acuut medische zorg te vragen.
Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de angina pectoris kiest men een passende behandeling. Als men dit verschijnsel heeft ten gevolge van vaatvernauwing kan een gezonde leefstijl (niet roken, veel bewegen en gezond eten) de klachten al verminderen.
De fysiotherapeut kan u helpen om een gezond beweegprogramma op te stellen. In andere gevallen kunnen medicijnen nodig zijn om de klachten onder controle te houden. In ernstige situaties kan een operatie, zoals een dotter- en stentbehandeling of een bypassoperatie, nodig zijn. Bij een dotter- en stentbehandeling worden de vernauwde vaten opgerekt en wordt er een stent geplaatst die voorkomt dat de vaatwanden terugveren. Bij een bypassoperatie wordt er een bloedvat elders uit het lichaam om de vernauwde kransslagader in het hart geplaatst om het achterliggende hartweefsel toch van zuurstof te kunnen voorzien.