Beklemde zenuw voorvoet

Een beklemde zenuw in de voorvoet is een verdikking van de zenuw tussen twee middenvoetsbeentjes die naar de tenen lopen. Bij de meeste gevallen van een verdikking van deze zenuw ervaar jij pijn in de voorvoet, maar deze pijn kan ook uitstralen naar de tenen. Vaak geneest deze verdikking van zelf. Het helpt hierbij als jij ervoor zorgt dat er weinig tot geen druk op de zenuw komt.

Wat is een neuroom van morton?

Een beklemde zenuw in de voorvoet (ook wel Neuroom van Morton genoemd) is een verdikking van een zenuw die tussen twee middenvoetsbeentjes (metatarsalia) naar de tenen loopt. Door deze verdikking kan men pijnklachten ervaren in de voorvoet en tenen.

Wat zijn de oorzaken waardoor een beklemde zenuw ontstaat?

Het is niet helemaal duidelijk waardoor deze blessure ontstaat. Wel vermoedt men dat de verdikking van de zenuw veroorzaakt wordt door herhaaldelijke druk op de zenuw. Door deze druk raakt de zenuw geïrriteerd en gaat hij zwellen. De druk op de zenuw kan bijvoorbeeld optreden wanneer de zenuw telkens even bekneld zit tussen twee middenvoetsbeentjes. Dit kan optreden wanneer men te smalle schoenen draagt, veel op hoge hakken loopt, wanneer men de middenvoet veel en zwaar belast (bijvoorbeeld bij hardlopen) of bij afwijkingen van de voetvorm. Een voorbeeld van een afwijkende voetvorm is een doorgezakte voorvoet. Ook weet men dat deze aandoening vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.

Wat zijn tekens & symptomen?

De zenuwverdikking geeft pijn die in de meeste gevallen onder de voorvoet gevoeld wordt. De pijn kan ook uitstralen in de vorm van een stekende of prikkelende pijn naar de twee tenen waar de zenuw tussen ligt. Vaak is het de zenuw tussen de derde en vierde teen die verdikt is. Ook kan men een doof gevoel hebben in die tenen. Het lang belasten van de voet door lang te staan of lopen, verergert de pijn.

Wat is de behandeling?

Vaak kan deze aandoening vanzelf genezen als men ervoor zorgt dat de druk van de zenuw af is. Dit kan bijvoorbeeld door ruime schoenen te dragen, niet op hakken te lopen of zolen te dragen die de zenuw ontlasten. In sommige gevallen kan een steunzool helpen om de druk van de voorvoet te halen. Het is dus belangrijk de voorvoet niet te overbelasten. Wanneer deze behandeling onvoldoende helpt, kan men via een lokale injectie ontstekingsremmers in de voorvoet in laten brengen. Tot slot kan men ook door middel van een operatie de verdikking laten verwijderen.

Bekijk hier een onderzoek over deze aandoening.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1084 reviews

Anoniem

  5 / 5

26-11-23

Duidelijkheid, eerlijkheid, professioneel en vakbekwaam.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

25-11-23

Fijne begeleiding. Duidelijke communicatie. Snel actie en daardoor snel resultaat.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

22-11-23

De behandeling heeft me zover wel geholpen, maar omdat mijn enkel dik en pijnlijk was, heb ik besloten om weer voor 4 weken in de gips te gaan. Totaal met tussenpozen 19 weken in de gips was ik er klaar mee. Heb enige dage de [...]

Lees meer