Boxer fractuur

Wat is een Boxer fractuur?

Een boxer fractuur is een breuk van het middenhandsbeentje van de pink. De hand bestaat uit verschillende bot stukken. De middenhandsbeentjes zijn de botstukken die de handpalm met de vingers verbinden.

Hoe ontstaat het?

Een boxer fractuur kan ontstaan door het slaan met de hand tegen een hard oppervlak. Door de inwerkende kracht kan er een breuk in het middenhandsbeentje van de pink ontstaan. De breuk kan optreden wanneer er met een vuist geslagen wordt, maar ook wanneer er met vlakke hand geslagen wordt.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een boxer fractuur ontstaat er een zwelling rondom de knokkel en/of de hand. Tijdens het moment van breken, kan men soms een knappend geluid of gevoel ervaren. Er is lokaal veel pijn en vaak is het niet mogelijk de pink normaal te bewegen. Soms is de knokkel van de pink ook ingedeukt.

Wat is de behandeling van een boxer fractuur?

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de fractuur. Bij een fractuur waarbij de botstukken ten opzichte van elkaar niet verschoven zijn, kan gips, een spalk of een speciale brace voldoende zijn om de botstukken te fixeren. De botstukken kunnen weer aan elkaar groeien. Nadat de botten aan elkaar gegroeid zijn, kan de fysiotherapeut helpen de volledige functie van de pink terug te krijgen.
Wanneer de botstukken ten opzichte van elkaar verschoven zijn, is een operatie noodzakelijk om de botstukken weer in de juiste positie te zetten. De botstukken worden dan met pennen aan elkaar gezet. Ook na een dergelijke operatie kan fysiotherapie zinvol zijn om de volledige functie van de pink weer terug te krijgen.

Bekijk hier een onderzoek over de boxer fractuur.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1050 reviews

M de Bruijn

  5 / 5

26-09-23

Hij is erg kundig. En weet precies wat er aan de hand is. En zoekt het desnoods verder uit.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-09-23

deskundig, luisterend oor, past therapie aan wanneer daar door mij behoefte aan is, vriendelijk.......

Lees meer

Claire smith

  5 / 5

22-09-23

Hij begrijpt mij met 3 woorden al. Hij kent mij door en door en past het revalidatie traject aan mij aan.

Lees meer