Een breuk van de oogkas wordt ook wel een orbita fractuur genoemd. Orbita is de Latijnse benaming voor oogkas en fractuur is de medische benaming voor breuk. De oogkassen zijn twee openingen in de schedel die de ogen beschermen. Er zijn drie vormen van de breuk van de oogkas
Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak van de breuk van de oogkas is vaak een hard inwerkende kracht op de oogkas, zoals een val, stomp of bal tegen het oog. Ook een ongeluk, zoals een verkeersongeluk, kan leiden tot een breuk van de oogkas.
Wat zijn de symptomen van de breuk van de oogkas?
De symptomen zijn afhankelijk van de locatie van de breuk en de ernst van de breuk. Er treedt forse zwelling op en rondom het oog kan het blauw worden. Vaak gaat men na de breuk dubbelzien. Dit komt doordat het oog niet goed meer kan bewegen. Bij een flinke klap op de oogkas, kan het oog dieper in de oogkas komen te liggen. Ook een beschadiging van het oog kan het gevolg zijn. Daarnaast kan men pijn krijgen door zwelling van het weefsel rondom het oog. Ook kan men gevoelsstoornissen in de bovenlip en/of bovenkaak ervaren.
Wat is de behandeling ervan?
Afhankelijk van de schade wordt bepaald of een operatie nodig is. Soms kan de breuk en het beschadigde weefsel spontaan herstellen. Wanneer dit niet het geval is, kan men verschillende ingrepen toepassen, zoals een oogkasoperatie (orbitareconstructie). Daarnaast is soms een prismacorrectie nodig. Hierbij wordt er een correctie (in de vorm van een prisma) in een brilglas aangebracht om het zicht te verbeteren. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan men overgaan tot een oogspieroperatie.
De gemiddelde herstelduur bij deze aandoening is zes weken.
Bekijk hier een onderzoek over de breuk van de oogkas.