Calcaneus fractuur

Wat is een calcaneus fractuur?

Een calcaneus fractuur is een breuk van het hielbeen. De calcaneus is het hielbeen. Het is het grootste botstuk van de voet. De functie van dit botstuk is het opvangen van het gewicht van het lichaam tijdens lopen en rennen.

Hoe ontstaat het?

Een calcaneus fractuur is een vrij ernstige breuk en ontstaat door een grote, inwerkende kracht op het hielbeen. Dit kan ontstaan na een val van grote hoogte. Men ziet deze breuk dan ook bij parachutisten die een harde landing gemaakt hebben. Ook kan het ontstaan door een verkeersongeluk. Ook een sprong van een stoel kan al een calcaneus fractuur veroorzaken. Omdat er vaak sprake is van een grote, inwerkende kracht op het hielbeen is er soms ook sprake van een wervelfractuur in de onderrug. De kracht werkt dan verder in op het lichaam.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De fractuur is erg pijnlijk. Men kan na een calcaneus fractuur geen steun meer nemen op de voet, lopen is daardoor onmogelijk. Ook treedt er vaak zwelling op in de hiel.

Wat is de behandeling ?

De behandeling is afhankelijk van de locatie van de breuk. Als de breuk doorloopt tot het gewricht met het sprongbeen en de gewrichtsvlakken beschadigd zijn, is een operatieve ingreep noodzakelijk om de breuk te herstellen. Dit is ook het geval wanneer de botstukken door de botbreuk niet meer in de juiste positie staan om vanzelf aan elkaar te groeien. De botstukken worden dan door middel van fixatiemateriaal in de juiste positie gezet. Wanneer er geen sprake is van dislocatie van de botstukken, kan immobilisatie door gips voldoende zijn om de breuk te doen herstellen. De herstelduur na een calcaneus fractuur is gemiddeld zes tot twaalf weken.

Bekijk hier een onderzoek over de Calcaneus fractuur.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer