Wat is cardiomyopathie?
Cardiomyopathie wordt ook wel de hartspierziekte genoemd. Het hart kan onvoldoende samentrekken of juist onvoldoende ontspannen waardoor de bloedcirculatie van het lichaam verstoord is. Er zijn verschillende vormen van cardiomyopathie:
- Dilaterende: hierbij is de hartspier verwijd.
- Hypertrofische: hierbij is de hartspier verdikt.
- Restrictieve: hierbij is de hartspier veranderd in bindweefsel.
- Arythmogene Rechter Ventrikel Cardiomyopathie: hierbij is de rechterkamer van het hart verwijd.
- Tako-tsubo cardiomyopathie: hierbij trekt de linkerkamer niet goed samen.
- Non compactie: hierbij is de hartspier door erfelijke factoren niet goed ontwikkeld.
Hoe ontstaat cardiomyopathie?
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste kan men erfelijk belast zijn waardoor men meer kans heeft op een ziekte van de hartspier. Daarnaast kunnen factoren zoals een hoge bloeddruk, suikerziekte (diabetes mellitus), hartritmestoornissen en vernauwingen van de kransslagaders van het hart ook deze aandoening veroorzaken. Deze factoren zorgen voor een langdurige overbelasting op de hartspier wat uiteindelijk kan leiden tot de hartspierziekte.
Wat zijn de tekens & symptomen?
De symptomen van zijn: vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, onregelmatige hartslag, verhoogde hartslag, vocht vasthouden en duizeligheid.
Wat is de behandeling?
Een gezonde leefstijl (niet roken, veel bewegen en gezond eten) en het gebruik van medicijnen kan de klachten verminderen. Wanneer de cardiomyopathie het gevolg is van een andere aandoening, zoals hoge bloeddruk of hartritmestoornissen, wordt vaak deze onderliggende oorzaak behandeld. Dit kan bijvoorbeeld door het voorschrijven van bloeddrukverlagers of medicijnen voor het hartritme. Bij een verdikte wand van de hartspier kan men soms een injectie toedienen of een stukje van de wand weghalen om de verdikte wand te verkleinen. Wanneer de oorzaak een niet goed functionerende hartklep is of vernauwde kransslagaders kunnen operaties zinvol zijn om deze problemen te verhelpen.