Carpaal Tunnel Syndroom

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een aandoening van de pols. In de pols bevinden zich verschillende zenuwen die naar de hand lopen. Zij lopen door een tunnel (carpale tunnel) die aan de bovenkant gesloten wordt door een peesplaat (ligamentum carpi transversum). Eén van de zenuwen die hier doorheen loopt, is de nervus medianus. Wanneer de tunnel vernauwd is en er daardoor druk op de zenuw komt, spreekt men van een Carpaal Tunnel Syndroom.

Hoe ontstaat het Carpaal Tunnel Syndroom?

De druk op de zenuw kan verhoogd worden door overbelasting na intensief gebruik van de handen, door hormonale veranderingen tijdens een zwangerschap of door bijvoorbeeld reuma. Door deze verhoogde druk, raakt het omhulsel van de zenuw waar deze doorheen loopt, ontstoken. Hierdoor zwelt deze op en raken bloedvaten bekneld waardoor de bloedtoevoer achteruit gaat.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij het Carpaal Tunnel Syndroom zorgt de beknelling van de zenuw voor tintelingen en een slapend/doof gevoel in de hand. Men zal merken dat men op den duur steeds minder kracht in de handen krijgt en dat het gevoel in de handen ook minder wordt. ’s Nachts treden er vaak pijnklachten op. Dit komt omdat de hand dan horizontaal ligt en de bloedtoevoer dan sowieso al minder is dan overdag.

Wat is de behandeling?

Wanneer de klachten optreden, wordt aangeraden de hand tijdelijk weinig te gebruiken. Ook kan een nachtspalk helpen om de pols rust te gunnen. Wanneer het Carpaal Tunnel Syndroom optreedt ten gevolge van een zwangerschap, verdwijnen de klachten na de zwangerschap vanzelf. Wanneer rust nemen en het gebruik van een nachtspalk niet helpen of wanneer er veel kracht- en gevoelverlies optreedt in de hand, besluit men over te gaan tot een operatie. Hierbij wordt de peesplaat van de carpale tunnel doorgesneden. De onderliggende zenuwen hebben dan meer ruimte en de klachten zullen afnemen.

Bron: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

12 weken programma

Mijn blauwdruk naar een pijnvrij leven in 12 weken.