Wat is het compartimentsyndroom (logesyndroom)?
Het compartimentsyndroom (ook wel logesyndroom genoemd) is een aandoening waarbij de druk binnen een spiercompartiment verhoogd is waardoor de doorbloeding en functie van weefsels in gevaar komt. Het compartimentsyndroom kan in de onderarm en in het onderbeen voorkomen. In de onderarm en het onderbeen zijn er verschillende spiergroepen die allen afzonderlijk omgeven zijn door een bindweefsellaag (fascie). Een spiergroep met een fascie wordt een compartiment of loge genoemd.
Wat zijn de oorzaken van het compartimentsyndroom?
Men kan een chronisch en een acuut compartimentsyndroom onderscheiden. De acute vorm ontstaat meestal ten gevolge van een ongeluk of een operatie. Door bijvoorbeeld een lokale bloeding of breuk, verandert de druk binnen een spiercompartiment waardoor bloedvaten en andere weefsels bekneld raken.
Het kan echter ook chronisch zijn. Dit ziet men vooral bij sporters die de intensiteit en frequentie van trainingen te snel opbouwen. Hierdoor neemt de spiermassa binnen een spiercompartiment te snel toe waardoor de druk binnen dat compartiment te groot wordt.
Bekijk hier het gehele artikel van de tibialis anterior. Deze spier is hoofdzakelijk verantwoordelijkt voor het voorste compartimentsyndroom.
Tekens & symptomen?
Bij een acuut compartimentsyndroom treedt er een hevige, drukkende pijn op. Deze pijn houdt constant aan en neemt niet af in rust. De pijn neemt verder toe bij lichte inspanning van de spieren in het betreffende compartiment. Men kan in een later stadium gevoelsstoornissen en uitval van spieren krijgen. Ook kan de huid in het gebied bleek worden door de slechte doorbloeding.
Bij de chronische vorm neemt de pijn tijdens inspanning langzaam toe en neemt deze tijdens de inspanning niet meer af. De pijn kan na de inspanning afnemen, maar bij een nieuwe activiteit is de pijn direct weer aanwezig. Het onderbeen of de onderarm kan strak aanvoelen. Men kan tintelingen en stijfheid in het onderbeen of de onderarm ervaren. Soms ervaart men ’s nachts kramp.
Wat is de behandeling van het compartimentsyndroom?
Om een compartimentsyndroom vast te stellen, kan men een drukmeting laten uitvoeren. De druk binnen een compartiment wordt door middel van een naald en vloeistof gemeten. Bij verdenking van de acute vorm wordt de druk in rust gemeten. Bij verdenking van de chronische vorm wordt de druk ook direct na inspanning gemeten. Wanneer de druk boven een bepaalde waarde uitkomt, kan men een compartimentsyndroom vaststellen. Bij de acute vorm is er direct gevaar voor bloedvaten, zenuwen en andere weefsels. Daarom wordt men dan direct geopereerd waarbij de fascie in het compartiment opengemaakt wordt (fasciotomie) waardoor de weefsels meer ruimte krijgen.
Wanneer er sprake is van de chronische vorm kan men eerst door middel van rust en vervolgens door een gedoseerde opbouw in belasting proberen om te herstellen van het compartimentsyndroom. Als de klachten toch blijven aanhouden, kan men alsnog kiezen voor de fasciotomie. Na de operatie is het belangrijk om de spiergroep direct weer te gaan gebruiken, omdat de ruimte in het spiercompartiment anders weer snel kleiner wordt. Intensieve belasting van de spiergroep moet de eerste weken vermeden worden.
Bekijk hier een onderzoek over het Compartimentsyndroom.