Cystic Fibrosis

Wat is Cystic Fibrosis?

Cystic Fibrosis (CF) wordt ook wel de taaislijmziekte genoemd. Het is een erfelijke aandoening. Bij CF is het slijm in het lichaam niet doorzichtig, dun en vloeibaar, maar juist taai en dik. Slijm heeft als functie het afvoeren van afvalstoffen en het transporteren van enzymen naar de darmen voor de vertering van vetten. Als het slijm taai en dik is, kan het moeilijker afvalstoffen afvoeren en enzymen transporteren en hoopt dit slijm zich op.

Hoe ontstaat het Cystic Fibrosis?

De oorzaak van Cystic Fibrosis heeft te maken met het CF-gen. Dit gen produceert normaal gesproken een specifiek eiwit dat het transport van water en zout in en uit de lichaamscellen regelt. Bij Cystic Fibrosis wordt dit eiwit onvoldoende aangemaakt en ontstaat er verdikt slijm.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Deze aandoening kent een aantal symptomen. Door het taaie slijm wordt het moeilijker om slijm op te hoesten uit de longen en zijn longontstekingen het gevolg. Ook kan men het door het dikke slijm benauwd krijgen en moeite krijgen met ademhalen. Slijm draagt ook bij aan de vertering van voedsel. Bij Cystic Fibrosis kan men dan ook klachten krijgen aan het verteringsstelsel, zoals verstopping van de darmen. De mate van klachten kunnen erg variëren met de tijd.

Wat is de behandeling?

Deze aandoening is vooralsnog niet te genezen. De klachten kunnen wel met behulp van medicijnen verminderd worden. Men krijgt dan medicijnen om het slijm te verdunnen en om ontstekingen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om een goede hoesttechniek aan te leren om het slijm zo effectief mogelijk op te hoesten. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen om op een verantwoorde wijze de conditie van het hart en de longen te behouden. Wanneer men last heeft van het verteringsstelsel is een aangepast dieet aan te raden.

Lees hier een ander artikel over cystic fibrosis.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1134 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

09-07-24

De fysiotherapeut heeft mij 'n goeie behandeling gegeven. Ook de oefeningen die ik thuis, op zijn advies, heb gedaan gaven een positief resultaat. De fysiotherapeut vroeg ook vaak hoe het met de oefeningen thuis ging en kon daardoor vast stellen of ik het goed deed. [...]

Lees meer