Etalagebenen (claudicatio intremittens)

etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen wordt ook wel Claudicatio Intermittens genoemd. Het is een aandoening van het vaat- en/of zenuwstelsel. Men ervaart na een activiteit waarbij de benen belast worden, zoals wandelen of rennen, een pijnlijk en vermoeid gevoel in de (onder)benen. Deze pijn wordt op den duur zo hevig dat men de activiteit moet staken. Deze aandoening wordt etalagebenen genoemd, omdat mensen met deze aandoening zogenaamd geregeld even stil gaan staan voor een etalage van een winkel, omdat ze op dat moment niet meer verder kunnen lopen.

Wat zijn de oorzaken van etalagebenen?

Er zijn drie verschillende vormen van etalagebenen: veneuze, arteriële en neurogene etalage benen. Venen is een ander woord voor aders, arteriën is een ander woord voor slagaders en neurogeen betekent dat het betrekking heeft op het zenuwstelsel. De arteriële vorm komt het meeste voor. Daarbij ligt de oorzaak in de slagaders die naar het been toe lopen. Deze zijn vernauwd waardoor het been (tijdens inspanning) niet van voldoende zuurstofrijk bloed kan worden voorzien. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren waardoor de pijnklachten en het vermoeide gevoel optreden.

Bij de neurogene vorm (ook wel lumbale kanaalstenose genoemd) is de oorzaak een vernauwd wervelkanaal in de rug waardoor er zenuwbeknelling optreedt. De veneuze vorm ontstaat ten gevolge van een bloedpropje in de aders van de benen. De afvoer van vocht en afvalstoffen in het bloed is dan niet optimaal wat klachten kan geven.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij arteriële etalagebenen ervaart men na een (korte) inspanning van de benen, zoals wandelen, al een pijnlijk en vermoeid gevoel in de benen. Wanneer met doorloopt, wordt de pijn heviger en uiteindelijk zo hevig dat men de activiteit moet onderbreken. Bij de veneuze vorm treedt er een pijnlijk, gespannen gevoel in de benen op tijdens het lopen. Bij zowel veneuze als arteriële etalagebenen verdwijnt de pijn direct wanneer men stilstaat.

Bij de neurogene Claudicatio Intermittens is dit niet het geval. Hierbij duurt het enkele minuten voordat de pijn of het vermoeide gevoel wegtrekt. Ook kan men hierbij tintelingen en krachtsverlies in de benen ervaren. De pijn wordt erger bij het strekken van de rug en minder erg bij vooroverbuigen of zitten.

Etalagebenen.jpg

Wat is de behandeling?

Looptraining en het veranderen van leefstijl zijn twee belangrijke onderdelen van de behandeling bij veneuze en arteriële claudicatio. Door looptraining verbeterd de algehele conditie en wordt de bloedtoevoer naar de benen bevorderd. Dit laatste komt doordat men meer bloedvaatjes gaat aanmaken in de benen. Tijdens de looptraining is het ook belangrijk om voldoende rustmomenten in te bouwen om de aanvoer van zuurstofrijk bloed te bevorderen.

Bij neurogene claudicatio is in een beginnend stadium houdingstherapie zinvol om de klachten te verminderen. Naarmate het wervelkanaal nauwer wordt en de klachten toenemen, kan een operatie zinvol zijn. Hierbij wordt er meer ruimte gecreëerd in het wervelkanaal. De fysiotherapeut kan u na de operatie helpen om te revalideren.

Lees hier een ander artikel over etalagebenen

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer