Gebroken enkel (enkelfractuur)

Wat is een gebroken enkel?

Bij een gebroken enkel (enkelfractuur) is er een breuk in één of meerdere botstukken van de enkel. Het enkelgewricht bestaat uit het kuitbeen (fibula), het scheenbeen (tibia) en het sprongbeen (talus). Tussen het kuitbeen en het scheenbeen zit een bindweefselstructuur: syndesmose. Deze structuur heeft een stabiliserende werking. Bij een enkelfractuur komt in de meeste gevallen voor dat het kuitbeen gebroken is.

Men kan verschillende typen kuitbeenbreuken onderscheiden afhankelijk van de locatie van de breuk ten opzichte van de syndesmose. Dit is de indeling volgens Weber:

  • Weber A: een breuk onder de syndesmose
  • Weber B: een breuk ter hoogte van de syndesmose
  • Weber C: een breuk boven de syndesmose

Een breuk ter hoogte van de syndesmose (Weber B) komt het meeste voor.

Wat zijn de oorzaken van een gebroken enkel?

Een veel voorkomende oorzaak van een gebroken enkel is een flinke verzwikking van de enkel of verdraaiing van de enkel. Hierbij kan men een breuk oplopen in één of meerdere botstukken, maar kan men ook één of meerdere enkelbanden (ligamenten) beschadigen. Daarnaast kan een val van grote hoogte, een schop of klap tegen de enkel of een auto-ongeluk ook een enkelbreuk veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?

Tijdens het moment van breken, kraakt het bot soms hoorbaar en/of voelbaar. Men voelt direct een felle pijn en in de meeste gevallen is het niet meer mogelijk om op de voet te staan. Bewegen van de enkel is erg pijnlijk. De enkel zwelt op, wordt rood en er kan een bloeduitstorting ontstaan. Bij een breuk van het kuitbeen bevindt zich de pijn meer aan de buitenzijde van de enkel en bij een scheenbeenbreuk bevindt zich de pijn meer aan de binnenzijde van de enkel. De pijn wordt erger wanneer men op de enkel drukt.

Wat is de behandeling ervan?

De behandeling van een gebroken enkel is afhankelijk van de positie van de botstukken. Wanneer de gebroken botstukken nog in de oorspronkelijke positie staan, is een operatie niet nodig en kan gips of een brace om de enkel te immobiliseren voldoende zijn om de breuk te laten herstellen. Dit duurt ongeveer zes weken. Binnen deze zes weken kan men ook loopgips krijgen waarmee men de enkel mag gaan belasten.

Wanneer de botstukken echter dusdanig gebroken zijn dat ze niet meer in de juiste positie staan, is een operatie nodig om de botstukken weer op hun plek te zetten en te fixeren. Na de operatie kan men een gipsverband krijgen, maar dat is niet altijd zo. Men mag de gebroken enkel zes weken niet belasten.

Bekijk hier een onderzoek over een enkel fractuur.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer