Gebroken sleutelbeen

Wat is een gebroken sleutelbeen?

Een gebroken sleutelbeen (clavicula) wordt ook wel een claviculafractuur genoemd. Het sleutelbeen is een botstuk aan de voorkant van de schouder wat van het schouderdak naar het borstbeen loopt. Dit botstuk beschermt de onderliggende bloedvaten en zenuwen. Ook zorgt het sleutelbeen ervoor dat de belasting op de schouder overgedragen wordt op de romp.

Hoe ontstaat een gebroken sleutelbeen?

Een gebroken sleutelbeen ontstaat vaak door een val bovenop de schouder. Dit komt voor bij bijvoorbeeld wielrenners of vechtsporters. Hierbij ontstaat er een grote inwerkende kracht op het sleutelbeen waardoor deze kan breken. Ook kan deze breuk ontstaan door een val op een gestrekte arm.

operatie-sleutelbeen-gewricht.png

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een gebroken sleutelbeen treedt er vaak een hevige, felle pijn op. Het bewegen van de schouder en arm is erg pijnlijk. Vaak ondersteunt men de arm met de andere hand om de pijn te verlichten. Er treedt een lokale zwelling op en soms is er een bloeduitstorting zichtbaar. Ook ziet men soms dat de positie van het sleutelbeen veranderd is.

Wat is de behandeling?

In de meeste gevallen geneest een gebroken sleutelbeen binnen enkele weken door rust. Men draagt de arm één à twee weken in een sling (soort mitella) en men krijgt oefeningen om te voorkomen dat de schouder verstijfd. Wanneer er sprake is van een gecompliceerde of open breuk of van een ernstige standsafwijking van het sleutelbeen kan men kiezen voor een operatie. Tijdens deze operatie wordt het sleutelbeen door middel van een plaat en schroeven vastgezet in een optimale positie. Na de operatie kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit van de schouder vergroten.

Lees hier meer over een sleutelbeen breuk.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 804 reviews

Anoniem

  5 / 5

30-06-22

Zeer deskundig en vriendelijk. Duidelijke uitleg.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer