Hartritmestoornis

Hoe ontstaat een hartritmestoornis?

Er zijn verschillende factoren die dit verschijnsel kunnen veroorzaken. Dit zijn andere hartaandoeningen, zoals hartfalen, cardiomyopathie (hartspierziekte) en een hartinfarct in het verleden. Ook een aangeboren afwijking aan het hart of een operatie aan het hart kan het veroorzaken. Daarnaast kan een ongezonde leefstijl, zoals roken of overmatig gebruik van alcohol, ook hartritmestoornissen veroorzaken. Tot slot is een verhoogde leeftijd ook een risicofactor.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De symptomen van deze aandoening zijn niet altijd duidelijk aanwezig. Het kan zijn dat men bijvoorbeeld voelt dat het hart sneller klopt, maar dit hoeft dus niet zo te zijn. Symptomen passend bij hartritmestoornissen zijn: hartkloppingen, hartoverslagen, een benauwd en angstig gevoel, een pijnlijk en drukkend gevoel op de borst, zweten en misselijkheid. Ook kan men soms een licht gevoel in het hoofd ervaren.

Wat is de behandeling?

De behandeling is bij iedereen anders en is afhankelijk van verschillende factoren. Vaak worden er medicijnen ingezet om de ritmestoornissen beter onder controle te krijgen. Daarnaast kan men soms een cardioversie toepassen. Men kan een chemische en een elektrische cardioversie onderscheiden. Bij een chemische cardioversie worden er door middel van een infuus medicijnen ingebracht om het hartritme te normaliseren. Bij een elektrische cardioversie krijgt men onder narcose een elektrische schok om het hartritme te normaliseren.

Ook wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van een ablatie. De prikkels die het hartritme verstoren worden dan geblokkeerd. Daarnaast kan men ook door middel van een pacemaker of een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (IDC) het hartritme normaliseren. Wanneer de oorzaak van de hartritmestoornissen een onderliggende hartaandoening is, wordt deze onderliggende aandoening behandeld om zo indirect ook de hartritmestoornissen te verhelpen.

Bekijk hier een onderzoek over hartritmestoornis.

Bron: www.hartstichting.nl

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 802 reviews

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer