Radiaal tunnel syndroom

Wat zijn de oorzaken van het radiaal tunnel syndroom?

Het Radiaal tunnel syndroom wordt meestal veroorzaakt door een overmatig gebruik van de spieren die de radiale tunnel vormen. Door dit overmatige gebruik zetten de spieren op en knellen ze de zenuw af. Het Radiaal tunnel syndroom wordt vaak gezien bij kappers. Door de veelvuldige ‘knipbeweging’ raken de spieren overbelast. Daarnaast kan een plaatselijke zwelling door een val of ongeluk de radiale tunnel vernauwen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een belangrijk symptoom is pijn aan de buitenzijde van de onderarm welke erger wordt bij het naar buiten draaien van de onderarm tegen weerstand. Dit is bijvoorbeeld bij het uitwringen van een zeem, maar ook bij het gebruik van een schroevendraaier. Ook kan men ’s nachts pijn ervaren. Bij het Radiaal tunnel syndroom is enkel het motorische deel van de zenuw bekneld. Men ervaart daarom geen tintelingen in de onderarm. Wel kan er een moe gevoel optreden in de onderarm. Daarnaast kan er krachtsverlies in de onderarm en hand optreden. De spieren in de onderarm kunnen opgezet zijn en strak aanvoelen.

Wat is de behandeling?

Vaak is rust en het vermijden van de provocerende bewegingen en activiteiten al voldoende om te herstellen van het Radiaal tunnel syndroom. Daarnaast kan de fysiotherapeut het herstel bevorderen door u te begeleiden bij het gedoseerd belasten van de onderarm en het behandelen van de spieren in de onderarm. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan door middel van een operatie de zenuwbeknelling opgeheven worden door het maken van een kleine snede op de plaats van de beknelling. Het herstel na de operatie is relatief snel en in de meeste gevallen kan men na ongeveer twee weken de onderarm en hand weer gaan gebruiken.

Bekijk hier een onderzoek over Radiaal tunnel syndroom.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer