Wat is een radiculair syndroom?
Het radiculair syndroom is een benaming voor problemen met een of meerdere zenuwwortels. Radix staat namelijk voor wortel. De zenuwwortels treden bij de wervels van de wervelkolom vanuit het ruggenmerg naar buiten. Deze zenuwwortels kunnen geïrriteerd of afgeklemd raken. Er kunnen dan uitval problemen ontstaan wat betreft kracht (motoriek), gevoel (sensibiliteit) en reflexen.
Wat zijn de oorzaken?
Vaak is een uitpuilende tussenwervelschijf de oorzaak van de irritatie of afklemming van de zenuwwortel. De tussenwervelschijf bestaat uit een geleiachtige kern met daaromheen een ring van kraakbeen. Deze schijf kan uitpuilen en tegen de uittredende zenuwwortels aandrukken met radiculaire klachten als gevolg. Dit noemt men een hernia (Hernia Nuclei Pulposi). Er zijn verschillende stadia van uitpuiling:
1. Bulging disc (prolaps): lichte uitpuiling van de ring doordat de kern van de tussenwervelschijf ertegenaan drukt. De ring is echter nog intact.
2. Protrusie: verdere uitpuiling van de ring, maar deze is nog wel intact.
3. Extrusie: de ring is gescheurd en een klein deel van de kern treedt naar buiten.
4. Sequestratie: de kern is dusdanig naar buiten getreden dat deze zich buiten de discus bevindt. Daarnaast zijn een wervelbreuk, wervelmetastase, spondylolisthesis (verschoven wervel), stenose (vernauwing wervelkanaal) en een ontsteking van de zenuwwortel andere (minder vaak voorkomende) oorzaken van het radiculair syndroom.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen zijn afhankelijk van de mate van afklemming/irritatie en de locatie waar deze zich bevindt (laag of hoog in de rug of in de nek). In het algemeen treedt er dus uitval van gevoel, kracht en reflexen op. Dit kan inhouden dat het gevoel op bepaalde plekken op uw armen of benen minder goed is, dat u minder kracht in uw armen of benen heeft en/of dat uw reflexen minder sterk of helemaal niet aanwezig zijn. Daarnaast treedt er vaak (uitstralende) pijn op en kunnen de klachten verergeren bij hoesten, niezen en persen.
De behandeling van een radiculair syndroom
Blijven bewegen is erg belangrijk. In sommige gevallen kunnen pijnstillers en/of ontstekingsremmers helpen. Daarnaast zijn adviezen wat betreft houding en tillen en werk gerelateerde adviezen een belangrijk onderdeel van de behandeling. Ook oefentherapie en vooral core-stability zijn erg belangrijk. Hierbij train je de ‘local stabilizers’ van de wervelkolom, waardoor de druk op de tussenwervelschijf afneemt en zo de uitpuiling vermindert. Indien dit onvoldoende helpt of als de klachten te hevig zijn, kan men via de huisarts een verwijzing voor de neuroloog krijgen om te kijken of een operatie nodig is.
Lees hier een ander artikel over het radiculair syndroom