Schouderluxatie

Wat is een schouderluxatie?

Een schouderluxatie houdt in dat de schouder ontwricht is. Men heeft het ook wel over een schouder die ‘uit de kom’ is. Normaal gesproken draait de schouderkop in de schouderkom. De schouderkom is kleiner dan de schouderkop. De omliggende spieren (rotator cuff) zorgen ervoor dat de schouderkop toch in de schouderkom gestabiliseerd wordt. Door verschillende oorzaken kan de schouderkop naar voren of naar achteren ontwrichten. In de meeste gevallen schiet de schouderkop naar voren. Wanneer de schouderkop tot de rand van de kom beweegt en dan meteen weer terugschiet in de oorspronkelijke positie, spreekt men van een subluxatie.

Hoe ontstaat een schouderluxatie?

Een schouderluxatie ontstaat vaak na een val op een uitgestrekte arm of een verkeerde beweging waarbij er plotseling een grote kracht op de schouder inwerkt. Een schouderinstabiliteit vergroot de kans op een schouderluxatie. Wanneer de stabiliteit niet optimaal is, kunnen de spieren de schouderkop niet goed meer centreren in de kom waardoor deze gemakkelijk kan luxeren.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van een schouderluxatie is een acute, hevige pijn. Meestal is duidelijk te zien dat de schouder te ver naar voren staat. Men kan de schouder nauwelijks bewegen. Het omliggende kapsel en de pezen en spieren zijn op rek gebracht en mogelijk beschadigd. Daarnaast kunnen ook bloedvaten en zenuwen beschadigd zijn. Er is in de meeste gevallen zwelling en een bloeduitstorting zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Het is belangrijk dat de schouderkop weer in de oorspronkelijke positie wordt terug gezet (repositie). De behandeling bestaat de eerste dagen uit het rust geven aan de structuren die beschadigd zijn. Meestal krijgt u een sling of mitella om de arm te ondersteunen. Daarna kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut de schouder mobiliseren en krijgt u oefeningen om de spieren rondom de schouder sterker te maken. Wanneer deze spieren de schouderkop goed in de kom kunnen centreren, is de kans op een tweede schouderluxatie klein.

Lees hier een onderzoek over schouderluxatie.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer