Spondylodese

spondylodese

Een spondylodese is een operatietechniek waarbij er één of meerdere wervels van de wervelkolom vastgezet worden. Dit gebeurt met behulp van fixatiemateriaal. Een spondylodese heeft het doel om de wervelkolom te stabiliseren, (verdere) beschadigingen aan zenuwen te voorkomen en pijnklachten te verminderen.
De operatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden: via de voorzijde van de wervelkolom, via de achterzijde van de wervelkolom of met een combinatie van deze twee technieken. Ook is er tegenwoordig een minimaal invasieve techniek. In de meeste gevallen vindt de spondylodese in de onderrug (lumbale wervelkolom) plaats. Ook wordt een spondylodese soms gecombineerd met het recht zetten van de rug (bij een scoliose). Lees meer over rugklachten.

(Ook wel het operatief vastzetten van twee of meer rugwervels )


Ontdek alles over een spondylodese

Wat zijn de oorzaken van een spondylodese?

Hoe wordt een spondylodese behandeld?

Wat zijn geschikte oefeningen bij een spondylodese?

Is het verantwoord om te sporten met een spondylodese?


Wat zijn de oorzaken?

Verschillende problemen in de wervelkolom kunnen uiteindelijk leiden tot het moeten fixeren van twee of meerdere wervels. Eén van de oorzaken is spondylolysis. Dit wordt ook wel een vermoeidheidsbreuk genoemd en is een vorm van slijtage. Hierbij is er een scheuring opgetreden in een wervelboog van een wervel. Wanneer dit aan beide kanten van de wervel optreedt, kan deze wervel afschuiven ten opzichte van de wervel eronder. Dit wordt een spondylolisthesis genoemd en geeft instabiliteit van de wervelkolom. Deze afschuivende wervel kan behandeld worden met het vastzetten van deze wervel. Ook een breuk of tumor kan instabiliteit geven met als behandeling een spondylodese. Daarnaast kan een kromming van de wervelkolom (scoliose) ook behandeld worden met o.a. een spondylodese en ook kan een spondylodese nodig zijn na een eerdere rugoperatie.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

 • Men kan vier soorten operatietechnieken onderscheiden: ventrale spondylodese, dorsale spondylodese, een combinatie van deze twee (360°-spondylodese) of een minimaal invasieve spondylodese.
  Bij de ventrale benadering wordt de operatie via de buikzijde uitgevoerd. Via een incisie onder de navel wordt de beschadigde wervel verwijderd en komt hiervoor in de plaats een stukje eigen bot van elders uit het lichaam of kunstbot. Deze wordt vastgezet met plaatjes en schroeven, zodat deze goed vast kan groeien.
 • Bij de dorsale benadering wordt de operatie via de rugzijde uitgevoerd. Hierbij worden er eventuele beklemde zenuwen bevrijd en worden de wervels gefixeerd. Ook wordt er extra bot van elders uit het lichaam of kunstbot aan de achterzijde van de wervels geplaatst. Hierdoor kunnen de wervels nog beter aan elkaar groeien.
 • Soms is een 360°-spondylodese nodig om de wervelkolom te herstellen. Hierbij is de benadering zowel via de voor- als achterzijde.
 • Bij de minimaal invasieve spondylodese worden er enkel wat kleine incisies in de huid gemaakt aan de achterzijde van de wervelkolom. Via deze openingen brengt men het fixatiemateriaal in.

Spondylodese wint aan populariteit, omdat er steeds meer fixatiemateriaal beschikbaar komt. Toch is de operatie bij rugklachten vaak niet succesvol. Dit komt omdat het selecteren van patiënten die in aanmerking komen erg lastig is. Als u naast rugklachten ook uitstralende pijn in uw been heeft, heeft u meer kans op positieve resultaten na een spondylodese blijkt uit onderzoek! Ook blijkt dat rokers vaak geen goede resultaten boeken na een spondylodese. Het vastgroeien van de wervel gebeurt door roken minder snel. Dit is belangrijk om te weten indien u een operatie overweegt.

Hoe ziet het herstel eruit?

Na de operatie komt men op de uitslaapkamer bij van de narcose. Men krijgt pijnstillers om de pijn te dempen. De dag na de operatie komt de fysiotherapeut u helpen bij het omdraaien en verplaatsen in bed, opstaan uit bed en het lopen. Hierbij mag u de rug niet hol/bol maken en ook de romp niet draaien. Men mag de belasting op de rug onder begeleiding van een fysiotherapeut langzaam opbouwen. Men kan na ongeveer drie maanden beginnen met spierversterkende oefeningen voor de rug. Het totale herstel duurt ongeveer zes tot twaalf maanden.

Oefeningen na een spondylodese

Na de operatie krijgt u van de fysiotherapeut oefeningen om de rompstabiliteit en bloedsomloop te bevorderen. Ook behoudt u met de oefeningen uw spierkracht. Veel oefeningen zijn gebaseerd op het aanspannen van de buikspieren. De buikspieren zijn belangrijk bij het stabiliseren van de romp. De m. transversus abdominis is één van deze buikspieren en is een local stabilizer. Het is dus een spiertje wat niet voor grote bewegingen zorgt, maar die actief is bij kleine correcties om de wervelkolom te stabiliseren. Om deze spier te trainen kunt u de volgende oefeningen doen:

Ga op uw rug liggen met uw benen gestrekt. Leg uw vingertoppen aan de binnenzijde van de uitstekende botten aan de voorzijde van uw bekken. Trek vervolgens uw navel in, maar probeer wel rustig door te ademen. U voelt hierbij spieren omhoog komen en tegen uw vingertoppen drukken. Dit is de transversus abdominis spier. Houdt deze positie 10 seconden vast en laat dan weer los. Herhaal dit 10x. Als u deze oefening onder controle hebt, kunt u het uzelf moeilijker maken door tijdens het aanspannen de benen een voor een (met gebogen knie en vervolgens met gestrekte knie) enkele centimeters op te tillen.

Oefeningen om een spondylodese te voorkomen

Men kan een spondylodese niet altijd voorkomen. Wel kunt u ervoor zorgen dat uw rompstabiliteit goed is om zo de stand van uw wervelkolom te optimaliseren. U heeft verschillende type spieren in de romp: local stabilizers, global stabilizers en global movers. De global movers zijn de grote spiergroepen van de romp die zorgen voor de grote bewegingen, zoals de grote rugstrekker die aan weerszijden van de wervelkolom gelegen is. De global stabilizers zijn de grote spieren die stabiliserend werken. Zij zijn vooral actief aan het eind van een beweging en zij remmen op dat moment de beweging. De local stabilizers zijn de kleine spiertjes die dicht bij de wervelkolom liggen die voor de stabiliteit zorgen bij bijvoorbeeld lang zitten, lang staan of kleine bewegingen. Dit is de spiergroep die je vooral moet trainen als je je rompstabiliteit wil verbeteren, omdat zij een aansturende werking hebben.

Oefeningen voor de rompstabiliteit kunt u vinden door op de link te klikken. Hier vindt u zowel statische als dynamische core-stability oefeningen.Ook is het belangrijk dat u de juiste tiltechniek heeft om overbelasting op de wervelkolom te voorkomen. Een aantal tips voor een juiste tiltechniek zijn:

 • Probeer zwaar tillen zoveel mogelijk te voorkomen. Over het algemeen wordt afgeraden om voorwerpen zwaarder dan 23 tot 25 kg te tillen (ook al doe je dit met een juiste tiltechniek!).
 • Wees voorbereid door vooraf in te schatten hoe zwaar het voorwerp is wat je gaat tillen.
 • Til zoveel mogelijk met twee handen.
 • Zorg bij het tillen van een voorwerp voor een korte lastarm. Dit is de afstand van je onderrug tot het zwaartepunt van het voorwerp. Deze afstand kan je verkleinen door het voorwerp dicht bij je lichaam te houden tijdens het tillen.
 • Voorkom dat je de rug draait of buigt tijdens het tillen. Dit geeft extra belasting op de wervelkolom. Ga daarom recht voor het te tillen voorwerp staan en voorkom daarmee dat je tijdens het tillen van het voorwerp gaat draaien of buigen met de rug. Vervolgens draai je door je voeten te verplaatsen.
 • Til gecontroleerd en niet explosief! Probeer de tilbeweging rustig in te zetten om piekbelastingen te voorkomen.
 • Span actief je buikspieren aan tijdens het tillen. Trainen van buikspieren, rugspieren en beenspieren helpt ook om veilig te kunnen tillen.
  Wilt u meer informatie over de juiste tiltechniek of wilt u weten wat de gevolgen zijn van verkeerd tillen? Lees dan meer in dit artikel: (Link!)

Sporten na een spondylodese

Wandelen is geen probleem na een spondylodese. Ook traplopen is mogelijk. Waar u op moet letten is dat u de eerste 3 maanden in ieder geval niet zwaar tilt (> 5 kg), voorover bukt, onderuit gezakt zit, op uw buik slaapt, fietst, hardloopt of huishoudelijke taken (zoals stofzuigen of dweilen) uitvoert. Dit geeft een te zware belasting op de wervels en kan het vastgroeien van de wervel belemmeren. Autorijden mag de eerst zes weken sowieso niet en daarna beslist de arts wanneer u dit weer mag.
Andere contactsporten of sporten waarbij u onverwachtse bewegingen moet maken of waarbij er draaibewegingen van de romp voorkomen dienen de eerste maanden ook vermeden te worden.

Wilt u meer informatie over spondylodese of heeft u vragen aan één van onze therapeuten? Neem vrijblijvend contact met ons op. Ook als u recent geopereerd bent, kunt u bij ons terecht.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

12 weken programma

Mijn blauwdruk naar een pijnvrij leven in 12 weken.