Wat zijn de oorzaken?
In de meeste gevallen is een directe klap of grote inwerkende kracht de oorzaak van een breuk van een rib. Een stressfractuur ontstaat echter door herhaaldelijke overbelasting van de rib. Door de herhaaldelijke belasting op de rib(ben) kan er uiteindelijk een kleine breuk in het bot optreden. Bij sommige sporten, zoals honkbal, roeien of golfen, worden de ribben continu belast doordat de schouders hierbij continu bewegen. Ook mensen die langdurig moeten hoesten, lopen het risico op deze aandoening.
Wat zijn tekens & symptomen?
Vanwege het feit dat een vermoeidheidsbreuk zich langzaam ontwikkelt, neemt de pijn ook progressief toe en is deze niet plotseling aanwezig. Wanneer men op de rib drukt, is dit erg pijnlijk. Ademhalen en/of hoesten is bij mensen met een stressfractuur van de rib pijnlijk. Ook bij andere bewegingen van de romp, waarbij de borstkas meebeweegt, kan de pijn verergeren. Bij belasting wordt meer pijn ervaren dan in rust. Een stressfractuur kan uiteindelijk een gehele fractuur worden als er niet tijdig rust wordt genomen.
Wat is de behandeling?
De stressfractuur herstelt in de meeste gevallen vanzelf. Dit kan ongeveer zes weken duren. De fysiotherapeut kan u helpen door ter hoogte van de stressfractuur tape (medical tape) aan te brengen. Door deze daar aan te brengen wordt de beweging van de rib ondersteund en het ademhalen vergemakkelijkt. Daarnaast krijgt men soms pijnstillers voorgeschreven om de pijn te verminderen. Om longontstekingen te voorkomen, is het belangrijk om goed en diep te blijven ademhalen. In een ander artikel over longonstekingen kun je meer informatie vinden over deze aandoening.
Bekijk hier een onderzoek over een stressfractuur van de rib.