Stressfractuur rib

Wat zijn de oorzaken?

In de meeste gevallen is een directe klap of grote inwerkende kracht de oorzaak van een breuk van een rib. Een stressfractuur ontstaat echter door herhaaldelijke overbelasting van de rib. Door de herhaaldelijke belasting op de rib(ben) kan er uiteindelijk een kleine breuk in het bot optreden. Bij sommige sporten, zoals honkbal, roeien of golfen, worden de ribben continu belast doordat de schouders hierbij continu bewegen. Ook mensen die langdurig moeten hoesten, lopen het risico op deze aandoening.

Wat zijn tekens & symptomen?

Vanwege het feit dat een vermoeidheidsbreuk zich langzaam ontwikkelt, neemt de pijn ook progressief toe en is deze niet plotseling aanwezig. Wanneer men op de rib drukt, is dit erg pijnlijk. Ademhalen en/of hoesten is bij mensen met een stressfractuur van de rib pijnlijk. Ook bij andere bewegingen van de romp, waarbij de borstkas meebeweegt, kan de pijn verergeren. Bij belasting wordt meer pijn ervaren dan in rust. Een stressfractuur kan uiteindelijk een gehele fractuur worden als er niet tijdig rust wordt genomen.

Wat is de behandeling?

De stressfractuur herstelt in de meeste gevallen vanzelf. Dit kan ongeveer zes weken duren. De fysiotherapeut kan u helpen door ter hoogte van de stressfractuur tape (medical tape) aan te brengen. Door deze daar aan te brengen wordt de beweging van de rib ondersteund en het ademhalen vergemakkelijkt. Daarnaast krijgt men soms pijnstillers voorgeschreven om de pijn te verminderen. Om longontstekingen te voorkomen, is het belangrijk om goed en diep te blijven ademhalen. In een ander artikel over longonstekingen kun je meer informatie vinden over deze aandoening.

Bekijk hier een onderzoek over een stressfractuur van de rib. 

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer