TFCC letsel

Vind hier meer informatie over polsklachten

Hoe wordt het TFCC letsel behandeld?

Wanneer u TFCC letsel heeft en u zich niet laat behandelen, zou de pols instabiel kunnen blijven. Ook zou het kunnen dat u gewrichtsslijtage ontwikkelt. De juiste behandeling is afhankelijk van wat het TFCC letsel veroorzaakt heeft en wat het letsel precies is. Dit laatste is soms zichtbaar met een MRI-scan, maar niet altijd. Dan moet er een kijkoperatie aan te pas komen om de schade in kaart te brengen.

Is er bijvoorbeeld sprake van een scheurtje van één van de banden? Dan kan men dit soms conservatief laten behandelen, door bijvoorbeeld tijdelijk de pols te immobiliseren, of kan dit door het scheurtje operatief te laten hechten. Dit kan in sommige gevallen al tijdens de kijkoperatie, maar in andere gevallen is een extra operatie nodig. Ook is het mogelijk de ellepijp wat in te laten korten, indien nodig, zodat de belasting op het TFCC minder wordt.

Is het letsel veroorzaakt door langdurige overbelasting op de pols? Dan is het belangrijk om deze belasting te verminderen. Tijdelijk minder kracht zetten met de pols kan daar bijvoorbeeld bij helpen. Ook door de omliggende spieren te trainen, kan men er voor zorgen dat het TFCC minder zwaar belast wordt. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij specifieke oefeningen geven, zodat uw pols sterker en stabieler wordt. Daarnaast kunnen zij u helpen om de belasting op de pols weer geleidelijk aan op te bouwen.

TFCC-letsel.png

Wat is TFCC letsel?

TFCC is de afkorting van het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex. Dit complex bestaat uit een discus en banden en ligt in de polsregio. Het is gelegen aan de pinkzijde van de pols tussen het spaakbeen, de ellepijp en een handwortelbeentje (het os triquetrum). Anatomisch gezien is de ellepijp korter dan het spaakbeen. De ellepijp is dan ook niet direct verbonden met het middenhandsbeentje, maar verbindt zich via het TFCC. De functie van het TFCC is het stabiliseren van de pols en het opvangen van klappen op de pols.

De discus van het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex heeft wat dat betreft dezelfde functie als de menisci in de knie. Het complex is dus een schokdemper en stabilisator. Wanneer de banden en/of de discus van het complex beschadigd is, spreekt men van TFCC letsel.

Wat zijn de oorzaken?

Het TFCC kan beschadigd raken door een acute overbelasting, zoals een val op de pols. Tijdens zo’n val staat de pols meestal in een gestrekte en gedraaide stand en moet het complex een grote kracht opvangen en dit kan leiden tot scheurtjes in de banden of beschadiging van de discus.

Ook een langdurige overbelasting op het complex, door bijvoorbeeld een verkeerde stand van de pols na een polsbreuk of bij een te lange ellepijp, kan leiden deze aandoening. Ook overmatig gebruik van de pols, bijvoorbeeld door het maken van veel wring- en wrikbewegingen, kan leiden tot letsel.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Typisch bij deze polsklacht is pijn aan de pinkzijde van de pols en de onderarm. Deze pijn wordt vaak erger bij belasting van de pols, zoals bij knijpen of wanneer u zich met uw handen opdrukt uit een stoel. Ook wordt het vaak erger wanneer men op het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex drukt en wanneer men de hand zijwaarts richting de pinkzijde beweegt. Ook kan er door beschadiging een klikkend of krakend geluid optreden bij bewegen. Tot slot kan er krachtsverlies optreden.

Lees hier een ander artikel over TFCC letsel

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1009 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

01-06-23

Deskundig, professioneel en behandeling op maat geboden. Luistert goed en geeft gericht advies en behandeling

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

31-05-23

Hij is goed bereikbaar hij is erg vriendelijk en denkt mee

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

31-05-23

Ij dezelfde klachten dan ik had.

Lees meer