Triggervinger

Wat is een triggervinger?

Een triggervinger wordt ook wel ‘springvinger’, ‘snapping finger’ of tendovaginitis stenosans (TVS) genoemd. Om een vinger of duim te kunnen buigen, moeten de buigspieren van de onderarm aanspannen, zodat de buigpees van de vinger of duim aanspant en de vinger of duim gebogen kan worden. Om deze pees zit een omhulsel (peesschede). Deze peesschede beschermt de pees en zorgt ervoor dat de pees wrijvingsloos kan bewegen. Bij een triggervinger zijn de pees en/of de peesschede ontstoken waardoor de pees niet goed in de peesschede beweegt. Hierdoor kan men de vinger of duim niet goed buigen. Wanneer men meer kracht zet bij het buigen van de vinger of duim kan deze plotseling doorschieten en ‘springt’ deze naar een gebogen stand.

Wat zijn de oorzaken van een triggervinger?

De pees en de peesschede kunnen gaan ontsteken door een overbelasting. Bij activiteiten waarbij men de vingers en duim veel belast, zoals tuinieren, computeren of piano spelen, is er kans op een overbelasting van de vingers en duim. De aandoening komt vaker voor bij kinderen en bij ouderen. Mensen met suikerziekte, reumatoïde artritis of een schildklieraandoening hebben een vergroot risico op een triggervinger. De aandoening kan echter ook ontstaan door een directe beschadiging van de pees na een val of ongeluk.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Bij een triggervinger heeft men moeite om de vinger of duim te buigen. De vinger of duim kan ‘op slot’ schieten. Wanneer men de vinger of duim met veel kracht probeert te buigen, beweegt deze ‘haperend’. Men ervaart pijn aan de basis van de vinger of duim. Er kan lokaal zwelling en roodheid optreden.

Wat is de behandeling?

Bij een triggervinger kan een injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden) helpen om de irritatie van de pees en/of de peesschede te verminderen en zo de klachten te verhelpen. Ook kan men een spalk om de vinger of duim dragen om de pees rust te geven en te laten herstellen. Als dit onvoldoende helpt, kan men een operatie ondergaan waarbij er extra ruimte in de peesschede wordt gecreëerd, zodat er geen wrijving meer plaatsvindt tussen de pees en de peesschede.

Bekijk hier een onderzoek over een triggervinger.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer