Dementie

Wat is dementie?

Dementie is een klachtenbeeld dat veroorzaakt wordt door een verstoring in de hersenen. Er zijn verschillende vormen, enkele bekende vormen zijn: de ziekte van Alzheimer, Lewy Body dementie, Frontotemporale dementie en vasculaire dementie.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak van de aandoening is afhankelijk van de soort. Bij de ziekte van Alzheimer werken de zenuwcellen in de hersenen niet goed. De uitwisseling van informatie tussen de zenuwcellen is verstoord doordat eiwitten neerslaan tussen de zenuwcellen. Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door een verstoring van de bloedvaten van de hersenen waardoor sommige delen van de hersenen niet van voldoende bloed worden voorzien.

Bij de Frontotemporale variant (ook wel de ziekte van Pick genoemd) en Lewy Body dementie is de exacte oorzaak nog niet bekend. Daarnaast ziet men ook vaak een combinatie met andere aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson.
Over het algemeen heeft men meer kans op deze aandoening als men ouder wordt en ook kan erfelijkheid een rol spelen.

Wat zijn de symptomen?

Het meest bekende symptoom is vergeetachtigheid. Men kan moeilijker nieuwe informatie onthouden en oude informatie reproduceren. Ook kan het voorkomen dat men op den duur familie of vrienden niet meer herkent. Men krijgt moeite om dagelijkse taken, zoals afwassen of aankleden, uit te voeren. Ook kan men vaker de weg kwijt zijn of niet meer weten welke dag het is. Dit heeft met het oriëntatievermogen te maken. Daarnaast kan er gedragsverandering optreden. Ook taal- en communicatiestoornissen zijn een verschijnsel.

Wat is de behandeling?

Het is niet mogelijk om te genezen van deze aandoening. Wel zijn er medicijnen die de symptomen verminderen waardoor het langer mogelijk blijft om zelfstandig dagelijkse activiteiten uit te voeren. Daarnaast kan een multidisciplinaire behandeling (de behandeling door verschillende specialisten zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen etc.) ook helpen bij het verminderen van de bijkomende verschijnselen van deze aandoening.

Lees hier een ander artikel over Dementie.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1050 reviews

M de Bruijn

  5 / 5

26-09-23

Hij is erg kundig. En weet precies wat er aan de hand is. En zoekt het desnoods verder uit.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-09-23

deskundig, luisterend oor, past therapie aan wanneer daar door mij behoefte aan is, vriendelijk.......

Lees meer

Claire smith

  5 / 5

22-09-23

Hij begrijpt mij met 3 woorden al. Hij kent mij door en door en past het revalidatie traject aan mij aan.

Lees meer