Wat zijn de oorzaken van hallux valgus?
Oorzaken kunnen zijn: een aangeboren standsafwijking, het naar binnen zakken van de voet, het dragen van te strakke schoenen of schoenen met hoge hakken, een verkorte achillespees of gewrichten die erg mobiel zijn (hypermobiliteit). Daarnaast kunnen systeemziektes, zoals reuma, de oorzaak zijn van Hallux Valgus. Ook komt Hallux Valgus in bepaalde families vaker voor. Het zou daarom kunnen zijn dat het erfelijk is of dat de factoren die het risico op dit verschijnsel vergroten erfelijk zijn.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Een belangrijk symptoom van Hallux Valgus is een scheefstand van het middenvoetsbeentje en de grote teen wat resulteert in een knobbel aan de binnenzijde van de voet. Deze knobbel kan pijnlijk aanvoelen en wordt soms rood door de constante druk van de schoen op deze knobbel. Lopen gaat moeilijker en verergert de klachten. Op den duur kan er pijn ontstaan aan de tweede teen, omdat de grote teen naar binnen gedraaid staat en tegen de tweede teen aan drukt.
Wat is de behandeling?
Afhankelijk van de mate van klachten en de oorzaak hiervan, kan men kiezen voor een conservatieve of operatieve behandeling van de hallux valgus. In sommige gevallen is het aanpassen van schoeisel of het dragen van een podotherapeutische inlegzool voldoende om de klachten te verhelpen. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt kan men kiezen voor een operatie. Een Arthrodesis is een operatietechniek waarbij het gewricht in de meest gunstige stand wordt vastgezet. Dit heft de pijn op en behoudt de functie van de voet. Soms kiest men voor een Chevron-operatie. Hierbij wordt het middenvoetsbeentje in de juiste stand gezet. Als reactie hierop zal de grote teen ook weer in normale positie staan.
Bekijk hier een ander kort artikel over Hallux Valgus.