Hallux Valgus

Wat zijn de oorzaken van hallux valgus?

Oorzaken kunnen zijn: een aangeboren standsafwijking, het naar binnen zakken van de voet, het dragen van te strakke schoenen of schoenen met hoge hakken, een verkorte achillespees of gewrichten die erg mobiel zijn (hypermobiliteit). Daarnaast kunnen systeemziektes, zoals reuma, de oorzaak zijn van Hallux Valgus. Ook komt Hallux Valgus in bepaalde families vaker voor. Het zou daarom kunnen zijn dat het erfelijk is of dat de factoren die het risico op dit verschijnsel vergroten erfelijk zijn.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een belangrijk symptoom van Hallux Valgus is een scheefstand van het middenvoetsbeentje en de grote teen wat resulteert in een knobbel aan de binnenzijde van de voet. Deze knobbel kan pijnlijk aanvoelen en wordt soms rood door de constante druk van de schoen op deze knobbel. Lopen gaat moeilijker en verergert de klachten. Op den duur kan er pijn ontstaan aan de tweede teen, omdat de grote teen naar binnen gedraaid staat en tegen de tweede teen aan drukt.

Hallux Valgus correctie

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de mate van klachten en de oorzaak hiervan, kan men kiezen voor een conservatieve of operatieve behandeling van de hallux valgus. In sommige gevallen is het aanpassen van schoeisel of het dragen van een podotherapeutische inlegzool voldoende om de klachten te verhelpen. Wanneer dit niet of onvoldoende helpt kan men kiezen voor een operatie. Een Arthrodesis is een operatietechniek waarbij het gewricht in de meest gunstige stand wordt vastgezet. Dit heft de pijn op en behoudt de functie van de voet. Soms kiest men voor een Chevron-operatie. Hierbij wordt het middenvoetsbeentje in de juiste stand gezet. Als reactie hierop zal de grote teen ook weer in normale positie staan.

Bekijk hier een ander kort artikel over Hallux Valgus.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer