Hoe ontstaat een kaakfractuur?
De oorzaak van een kaakfractuur is vaak een harde inwerkende kracht op de kaak, zoals een val of een stomp.
Wat zijn de tekens & symptomen?
De breuklijn van een breuk van de bovenkaak kan variëren en men kan dan ook drie verschillende typen van een Le Fort fractuur onderscheiden. Bij de mandibula fractuur kan er op twee verschillende plekken (bovenaan de onderkaak en onderaan de onderkaak) een breuk optreden.
De symptomen van een onderkaakfractuur zijn: een pijnlijke en drukgevoelige onderkaak, zwelling voor het oor, het bijten gaat moeilijker en de kaak kan wegzakken naar de gebroken zijde.
De symptomen van een bovenkaakfractuur zijn: een pijnlijke bovenkaak, een loszittende bovenkaak, zwelling van het gezicht, een neusbloeding, dubbelzien en het bijten gaat moeilijker.
Wat is de behandeling?
De behandeling is afhankelijk van de locatie en de grootte van de breuk. Bij een conservatieve behandeling zijn de botstukken van de kaak niet verplaatst ten opzichte van elkaar en kunnen de botstukken vanzelf aan elkaar groeien. Bij een operatieve behandeling worden de botstukken die niet in de juiste positie staan door middel van fixatiemateriaal weer in de goede stand gezet en kunnen ze daarna weer aan elkaar groeien. De herstelduur van een kaakfractuur is gemiddeld vier tot zes weken, maar is afhankelijk van het type breuk.
Lees hier een ander artikel over een kaakfractuur