Hoe ontstaat een longembolie?
Vaak is het bloedpropje in de longen van een andere plaats in het lichaam afkomstig. Als er zich ergens een bloedpropje vestigt (trombose), kan deze ‘losschieten’ en bij de longen terechtkomen. Het ontstaan van een bloedpropje in het lichaam kan verschillende oorzaken hebben. Enkele oorzaken zijn: overgewicht, te weinig lichaamsbeweging, roken, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, een operatie of breuk en andere aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast kan een longembolie veroorzaakt worden door vet of luchtbellen. Vet kan afkomstig zijn uit bot en luchtbellen kunnen ontstaan nadat men met een injectienaald iets in het bloed heeft gespoten.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Symptomen van een longembolie zijn: een verhoogde hartslag, een benauwd gevoel, pijn op de borst tijdens het ademhalen, een versnelde ademhaling, zweten en/of een licht gevoel in het hoofd. Soms zijn niet alle symptomen aanwezig en ook de mate van klachten kan variëren. Dit is afhankelijk van de positie en grootte van de afsluiting.
Wat is de behandeling?
Wanneer men een longembolie heeft ten gevolge van een bloedstolsel krijgt men bloedverdunners toegediend om het bloedstolsel op te lossen. Dit toedienen gaat meestal eerst via een infuus en later in de vorm van tabletten. In enkele gevallen is dit niet voldoende en moet de afsluiting operatief verwijderd worden. Wanneer men al meerdere keren een longembolie heeft gehad, kan men een vangkorf plaatsen om eventuele bloedstolsels op te vangen voordat deze bij het hart of de longen komen.
Daarnaast is het belangrijk te achterhalen wat de afsluiting heeft veroorzaakt. Was dit een factor zoals roken of te weinig lichaamsbeweging? Dan is het erg belangrijk om uw leefstijl aan te passen om herhaling te voorkomen. De fysiotherapeut kan u helpen om een passend activiteitenschema of sportprogramma op te stellen voor een actievere leefstijl.
Bekijk hier een onderzoek over Longembolie.