Longembolie

Hoe ontstaat een longembolie?

Vaak is het bloedpropje in de longen van een andere plaats in het lichaam afkomstig. Als er zich ergens een bloedpropje vestigt (trombose), kan deze ‘losschieten’ en bij de longen terechtkomen. Het ontstaan van een bloedpropje in het lichaam kan verschillende oorzaken hebben. Enkele oorzaken zijn: overgewicht, te weinig lichaamsbeweging, roken, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, een operatie of breuk en andere aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast kan een longembolie veroorzaakt worden door vet of luchtbellen. Vet kan afkomstig zijn uit bot en luchtbellen kunnen ontstaan nadat men met een injectienaald iets in het bloed heeft gespoten.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Symptomen van een longembolie zijn: een verhoogde hartslag, een benauwd gevoel, pijn op de borst tijdens het ademhalen, een versnelde ademhaling, zweten en/of een licht gevoel in het hoofd. Soms zijn niet alle symptomen aanwezig en ook de mate van klachten kan variëren. Dit is afhankelijk van de positie en grootte van de afsluiting.

Wat is de behandeling?

Wanneer men een longembolie heeft ten gevolge van een bloedstolsel krijgt men bloedverdunners toegediend om het bloedstolsel op te lossen. Dit toedienen gaat meestal eerst via een infuus en later in de vorm van tabletten. In enkele gevallen is dit niet voldoende en moet de afsluiting operatief verwijderd worden. Wanneer men al meerdere keren een longembolie heeft gehad, kan men een vangkorf plaatsen om eventuele bloedstolsels op te vangen voordat deze bij het hart of de longen komen.

Daarnaast is het belangrijk te achterhalen wat de afsluiting heeft veroorzaakt. Was dit een factor zoals roken of te weinig lichaamsbeweging? Dan is het erg belangrijk om uw leefstijl aan te passen om herhaling te voorkomen. De fysiotherapeut kan u helpen om een passend activiteitenschema of sportprogramma op te stellen voor een actievere leefstijl.

Bekijk hier een onderzoek over Longembolie.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer