Ziekte van Dupuytren

Wat is de Ziekte van Dupuytren?

De Ziekte van Dupuytren wordt ook wel Fibromatosis Facialis Palmaris genoemd. Het is een aandoening waarbij er harde knobbels in het bindweefsel van de handpalm ontstaan. Deze knobbels kunnen uiteindelijk een harde streng bindweefsel vormen. Deze streng trekt aan de pink, ringvinger en/of middelvinger en kan er uiteindelijk voor zorgen dat deze vingers krom gaan staan. Men spreekt dan van een ‘klauwhand’.

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Dupuytren?

Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaak van deze aandoening is. Wel komt het in bepaalde families vaker voor. Dit zou erop kunnen wijzen dat er een erfelijke factor meespeelt. Ook hebben mensen met longaandoeningen of epilepsie vaker de Ziekte van Dupuytren. Mannen hebben vaker de Ziekte van Dupuytren dan vrouwen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Er ontstaan eerst verhardingen en harde knobbels in de handpalm. Daarna kunnen deze knobbels een strak koord vormen. Hoe snel dit proces gaat, is per patiënt verschillend en varieert van maanden tot jaren. Wanneer de knobbels een harde streng vormen, trekken zij aan de vingers. De pink, ringvinger en middelvinger zijn het vaakst aangedaan. Door de trekkracht gaan de vingers krom staan. De patiënt kan deze zelf niet meer actief strekken.

Wat is de behandeling?

Men kan de Ziekte van Dupuytren zowel operatief als conservatief (zonder operatie) behandelen. Wanneer men kiest voor een operatie zal de chirurg de bindweefselstrengen weghalen. De vingers kunnen dan weer strekken. De kans dat de bindweefselstrengen terugkomen, is aanwezig. Men kan ook kiezen voor een naaldaponeurotomie. Dit is een ingreep waarbij er eerst pijnstillers in het aangedane gebied worden gespoten.

Daarna wordt er met een naald in de bindweefselstrengen geprikt waardoor zij hun kracht zullen verliezen. Strekoefeningen voor de vingers kunnen er na de ingreep voor zorgen dat men de functie van de vingers weer terug krijgt. Men kan er ook voor kiezen de hand niet te laten opereren en enkel oefeningen te doen. Hiermee kan de mobiliteit en kracht van de vingers getraind worden en daarmee zoveel mogelijk behouden worden.

Bekijk hier een onderzoek over de ziekte van Dupuytren.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1128 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer

Annet van Leur

  4.5 / 5

31-05-24

Suzanne is heel begrijpend en geeft duidelijke antwoorden. Ze heeft heel veel kracht in haar handen wat een goed (soms heel pijnlijk) gevoegde. Daarnaast is ze lekker sociaal en hebben we tijdens de behandelingen ook leuke gesprekken gehad.

Lees meer