Wat is de Ziekte van Dupuytren?
De Ziekte van Dupuytren wordt ook wel Fibromatosis Facialis Palmaris genoemd. Het is een aandoening waarbij er harde knobbels in het bindweefsel van de handpalm ontstaan. Deze knobbels kunnen uiteindelijk een harde streng bindweefsel vormen. Deze streng trekt aan de pink, ringvinger en/of middelvinger en kan er uiteindelijk voor zorgen dat deze vingers krom gaan staan. Men spreekt dan van een ‘klauwhand’.
Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Dupuytren?
Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaak van deze aandoening is. Wel komt het in bepaalde families vaker voor. Dit zou erop kunnen wijzen dat er een erfelijke factor meespeelt. Ook hebben mensen met longaandoeningen of epilepsie vaker de Ziekte van Dupuytren. Mannen hebben vaker de Ziekte van Dupuytren dan vrouwen.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Er ontstaan eerst verhardingen en harde knobbels in de handpalm. Daarna kunnen deze knobbels een strak koord vormen. Hoe snel dit proces gaat, is per patiënt verschillend en varieert van maanden tot jaren. Wanneer de knobbels een harde streng vormen, trekken zij aan de vingers. De pink, ringvinger en middelvinger zijn het vaakst aangedaan. Door de trekkracht gaan de vingers krom staan. De patiënt kan deze zelf niet meer actief strekken.
Wat is de behandeling?
Men kan de Ziekte van Dupuytren zowel operatief als conservatief (zonder operatie) behandelen. Wanneer men kiest voor een operatie zal de chirurg de bindweefselstrengen weghalen. De vingers kunnen dan weer strekken. De kans dat de bindweefselstrengen terugkomen, is aanwezig. Men kan ook kiezen voor een naaldaponeurotomie. Dit is een ingreep waarbij er eerst pijnstillers in het aangedane gebied worden gespoten.
Daarna wordt er met een naald in de bindweefselstrengen geprikt waardoor zij hun kracht zullen verliezen. Strekoefeningen voor de vingers kunnen er na de ingreep voor zorgen dat men de functie van de vingers weer terug krijgt. Men kan er ook voor kiezen de hand niet te laten opereren en enkel oefeningen te doen. Hiermee kan de mobiliteit en kracht van de vingers getraind worden en daarmee zoveel mogelijk behouden worden.
Bekijk hier een onderzoek over de ziekte van Dupuytren.