Ziekte van parkinson

Hoe ontstaat de ziekte van Parkinson?

De ziekte ontstaat door het afsterven van bepaalde hersencellen. In dit geval zijn dat de hersencellen die ‘dopamine’ aanmaken. Dit stofje stuurt informatie door van de ene hersencel naar de andere. Wanneer er te weinig dopamine is, worden de signalen in de hersenen verstoord. Dit veroorzaakt de klachten die bij de ziekte van Parkinson horen.

Wat zijn de tekens & symptomen?

De eerste tekenen van deze ziekte ziet men vaak in de manier van bewegen. Er kan stijfheid (rigiditeit), trillen (tremor), houdingsinstabiliteit en traagheid (bradykinesie) optreden tijdens het bewegen, maar ook kan men merken dat men moeilijker kan starten met lopen en moeilijker kan stoppen met lopen. Ook kan men soms ‘bevriezen’ tijdens het lopen waardoor men op dat moment niet in staat is verder te lopen. Ook gaat men vaak schuifelen tijdens het lopen.

Daarnaast kan er stemmingsverandering optreden, zoals depressiviteit of lusteloosheid. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld slaapproblemen en plasproblemen.Men kan soms moeite krijgen met praten waardoor men monotoon gaat praten. Daarnaast krijgt men soms een vlakke gezichtsuitdrukking. De symptomen bij de ziekte van Parkinson verschillen erg per persoon. De symptomen openbaren zich meestal eerst aan één lichaamszijde en komen pas in een latere fase ook aan de andere lichaamszijde voor.

Wat is de behandeling?

De ziekte is niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de klachten kunnen verminderen. Daarnaast is het belangrijk zo veel mogelijk te blijven bewegen. De (geriatrie) fysiotherapeut(e) kan u hierbij helpen. Ook de ergotherapeut(e) biedt uitkomst wanneer er bijvoorbeeld behoefte is aan een loophulpmiddel. Tot slot kunnen ook een logopedist(e) en een diëtist(e) helpen wanneer er bijvoorbeeld spraakproblemen of slikproblemen zijn.

Bekijk hier een onderzoek over de ziekte van Parkinson.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer