Achillespees plastiek

Wat zijn de oorzaken van een achillespees plastiek?

Een achillespees plastiek is een optionele behandeling na een ruptuur van de achillespees. Een scheuring kan komen door een plotselinge trekkracht aan de pees, zoals het aanzetten bij een sprint of bij een sprong. Ook langdurige overbelasting van de achillespees kan uiteindelijk leiden tot een ruptuur. Daarnaast zijn er een aantal andere risicofactoren die de kans op een ruptuur vergroten: verminderde mobiliteit in de enkel, te weinig flexibiliteit in de kuitspieren, slechte warming-up voor sportactiviteiten, verzwakte spieren in de enkel en/of het onderbeen en bijvoorbeeld overgewicht.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Bij een open reconstructie wordt de achillespees over de gehele lengte blootgelegd, onderzocht en waar nodig gehecht. Er bestaan hiervoor twee hechttechnieken: de V-Y-plastiek en de hechttechniek volgens Bunnell. Bij de minimaal invasieve hechttechniek worden er kleine incisies gemaakt. De chirurg kan via deze kleine incisies de achillespees hechten. Het voordeel van deze techniek is dat de omliggende weefsels minder schade oplopen.

Hoe ziet het herstel eruit?

Men kan na de operatie twee soorten trajecten onderscheiden: sommige patiënten krijgen het advies zes weken gips te dragen en bij andere patiënten wordt geadviseerd de enkel maar kort te immobiliseren en daarna met tape de enkel te stabiliseren. Dit is afhankelijk van de grootte en de locatie van de scheuring. Na zes weken mag men de belasting op de achillespees langzaam gaan opbouwen. Na ongeveer drie maanden mag men de pees pas zwaarder gaan belasten en eventueel sportactiviteiten hervatten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer