Artrodese

Wat is een Artrodese?

Artrodese (ook wel kunstmatige ankylose genoemd) is het vastzetten van een gewricht door middel van een operatie. Er bevindt zich kraakbeen tussen de botstukken van een gewricht. Dit is elastisch bindweefsel wat ervoor zorgt dat de botstukken wrijvingsloos ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Wanneer dit kraakbeen versleten of van onvoldoende kwaliteit is, veroorzaakt het bewegen van de botstukken pijn. Bij hevige klachten kan men ervoor kiezen het gewricht operatief vast te laten zetten.

Wat zijn de oorzaken artrodese?

Wanneer men versleten kraakbeen heeft en dit niet hersteld kan worden, kan men kiezen voor een artrodese. Dit om een pijnlijk traject, waarbij het gewricht steeds vaster gaat zitten, te voorkomen. Een gewricht wat pijn doet en steeds minder gebruikt wordt, gaat namelijk verstijven. Echter, het voordeel van het kunstmatig vastzetten, is dat het gewricht vastgezet kan worden in de meest functionele stand, zodat men het gewricht nog wel kan gebruiken.
Ook wanneer een gewricht erg instabiel is, kan men kiezen voor een artrodese.

Hoe wordt het uitgevoerd?

De exacte details van de operatie zijn afhankelijk van welk gewricht er vastgezet wordt. In de meeste gevallen wordt het (resterende) kraakbeen tijdens de operatie in zijn geheel verwijderd via één of meerdere incisies (snedes) rondom het gewricht en worden de botstukken met behulp van schroeven, pinnen en/of plaatjes vastgezet. De operatiewonden worden gehecht. In de weken na de operatie groeien de botstukken aan elkaar vast.

Hoe ziet het herstel eruit?

Het is belangrijk dat de botstukken de tijd krijgen om goed aan elkaar vast te groeien. Het is dan ook van belang de eerste zes weken het gewricht niet te belasten. Men kan, afhankelijk van welk gewricht geopereerd is, gips krijgen. Wanneer de botstukken voldoende aan elkaar gegroeid zijn, is het zaak, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut, de belasting op het gewricht langzaam op te bouwen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 804 reviews

Anoniem

  5 / 5

30-06-22

Zeer deskundig en vriendelijk. Duidelijke uitleg.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer