Wat zijn de oorzaken artrodese?
Wanneer men versleten kraakbeen heeft en dit niet hersteld kan worden, kan men kiezen voor een artrodese. Dit om een pijnlijk traject, waarbij het gewricht steeds vaster gaat zitten, te voorkomen. Een gewricht wat pijn doet en steeds minder gebruikt wordt, gaat namelijk verstijven. Echter, het voordeel van het kunstmatig vastzetten, is dat het gewricht vastgezet kan worden in de meest functionele stand, zodat men het gewricht nog wel kan gebruiken.
Ook wanneer een gewricht erg instabiel is, kan men kiezen voor een artrodese.
Hoe wordt het uitgevoerd?
De exacte details van de operatie zijn afhankelijk van welk gewricht er vastgezet wordt. In de meeste gevallen wordt het (resterende) kraakbeen tijdens de operatie in zijn geheel verwijderd via één of meerdere incisies (snedes) rondom het gewricht en worden de botstukken met behulp van schroeven, pinnen en/of plaatjes vastgezet. De operatiewonden worden gehecht. In de weken na de operatie groeien de botstukken aan elkaar vast.
Hoe ziet het herstel eruit?
Het is belangrijk dat de botstukken de tijd krijgen om goed aan elkaar vast te groeien. Het is dan ook van belang de eerste zes weken het gewricht niet te belasten. Men kan, afhankelijk van welk gewricht geopereerd is, gips krijgen. Wanneer de botstukken voldoende aan elkaar gegroeid zijn, is het zaak, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut, de belasting op het gewricht langzaam op te bouwen.