Spondylodese

Wat zijn de oorzaken van een spondylodese?

Verschillende problemen in de wervelkolom kunnen uiteindelijk leiden tot het moeten fixeren van twee of meerdere wervels. Eén oorzaak is spondylolysis. Dit wordt ook wel een vermoeidheidsbreuk genoemd en is een vorm van slijtage. Hierbij is er een scheuring opgetreden in een wervelboog van een wervel. Wanneer dit aan beide kanten van de wervel optreedt, kan deze wervel afschuiven ten opzichte van de wervel eronder. Dit wordt een spondylolisthesis genoemd. Deze afschuivende wervel kan behandeld worden met het vastzetten van deze wervel. Ook een breuk of gezwel kan instabiliteit van de rug geven met als behandeling het vastzetten van de wervels. Daarnaast kan een verkromming van de wervelkolom (scoliose) ook behandeld worden met deze techniek.

Hoe wordt het uitgevoerd?

Men kan drie soorten operatietechnieken onderscheiden: ventrale spondylodese, dorsale spondylodese of een combinatie van deze twee (360°-spondylodese). Bij de ventrale benadering wordt de operatie via de buikzijde uitgevoerd. Via een incisie onder de navel wordt de beschadigde wervel verwijderd en komt hiervoor in de plaats een stukje eigen bot van elders uit het lichaam. Deze wordt vastgezet met plaatjes en schroeven, zodat deze goed vast kan groeien. Bij de dorsale benadering wordt de operatie via de rugzijde uitgevoerd. Hierbij worden er eventuele beklemde zenuwen bevrijd en worden de wervels gefixeerd. Ook wordt er extra bot van elders uit het lichaam aan de achterzijde van de wervels geplaatst. Hierdoor kunnen de wervels nog beter aan elkaar groeien. Soms is een 360°-spondylodese nodig om de wervelkolom te herstellen.

Hoe ziet het herstel eruit?

Na de operatie komt men op de uitslaapkamer bij van de narcose. Vaak heeft men na de operatie een drain om het wondvocht af te voeren. Men krijgt pijnstillers om de pijn te dempen. De dag na de operatie komt de fysiotherapeut u helpen bij het omdraaien en verplaatsen in bed, opstaan uit bed en het lopen. Na de operatie krijgt men een korset aangemeten die de wervelkolom moet stabiliseren. Wanneer men deze eenmaal in gebruik heeft, mag men de belasting op de rug onder begeleiding van een fysiotherapeut langzaam opbouwen. Men kan na ongeveer drie maanden beginnen met spierversterkende oefeningen voor de rug. Het totale herstel duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar. Lees meer over behandeling van rugklachten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer