Hoe ontstaat hypertensie?
Men kan twee typen hoge bloeddruk onderscheiden: primaire en secundaire hypertensie. Bij primaire hypertensie is het niet duidelijk waardoor de hoge bloeddruk wordt veroorzaakt. Bij secundaire hypertensie is de oorzaak wel duidelijk. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals: bijnierziekten, afwijkingen van de bloedvaten van de nieren, problemen met de urinewegen en overmatige consumptie van zout.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Meestal merkt men niks van een hoge bloeddruk. Dit is alleen als deze extreem hoog is. Dan kan men hoofdpijn krijgen en kortademig of duizelig worden. Toch kunnen de gevolgen van dit verschijnsel groot zijn. Door de verhoogde druk op de vaatwanden ontstaan er beschadigingen en treedt er verkalking op. Hierdoor worden de vaten nauwer en moet het hart harder pompen om het lichaam van bloed te voorzien. Men heeft dan ook meer kans op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct.
Wat is de behandeling?
De behandeling hangt af van het type hoge bloeddruk. Bij de primaire vorm, waarbij de oorzaak niet duidelijk is, krijgt men het advies om genoeg te bewegen, te stoppen met roken en het drinken van alcohol en het eetpatroon aan te passen (zoals minder zout eten). Ook kan men soms medicijnen, zoals bètablokkers of plastabletten, voorgeschreven krijgen om de bloeddruk te verlagen. Bij de secundaire vorm is de oorzaak wel bekend en is het belangrijk dat men deze behandeld om zo indirect ook de hypertensie te behandelen.