Hypertensie

Wat is hypertensie?

Hypertensie is de medische benaming voor hoge bloeddruk. Het bloed drukt dan te hard tegen de vaatwanden. De bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk. De bovendruk (systolische bloeddruk) is de druk op de vaatwanden bij het samentrekken van het hart. De onderdruk (diastolische bloeddruk) is de druk op de vaatwand tussen de hartslagen door. De druk is dan lager. Een optimale bloeddruk heeft een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. Men spreekt van een verhoogde bloeddruk bij een bovendruk van meer dan 140 mmHg en een onderdruk van meer dan 90 mmHg.

Hoe ontstaat hypertensie?

Men kan twee typen hoge bloeddruk onderscheiden: primaire en secundaire hypertensie. Bij primaire hypertensie is het niet duidelijk waardoor de hoge bloeddruk wordt veroorzaakt. Bij secundaire hypertensie is de oorzaak wel duidelijk. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals: bijnierziekten, afwijkingen van de bloedvaten van de nieren, problemen met de urinewegen en overmatige consumptie van zout.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Meestal merkt men niks van een hoge bloeddruk. Dit is alleen als deze extreem hoog is. Dan kan men hoofdpijn krijgen en kortademig of duizelig worden. Toch kunnen de gevolgen van dit verschijnsel groot zijn. Door de verhoogde druk op de vaatwanden ontstaan er beschadigingen en treedt er verkalking op. Hierdoor worden de vaten nauwer en moet het hart harder pompen om het lichaam van bloed te voorzien. Men heeft dan ook meer kans op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct.

Wat is de behandeling?

De behandeling hangt af van het type hoge bloeddruk. Bij de primaire vorm, waarbij de oorzaak niet duidelijk is, krijgt men het advies om genoeg te bewegen, te stoppen met roken en het drinken van alcohol en het eetpatroon aan te passen (zoals minder zout eten). Ook kan men soms medicijnen, zoals bètablokkers of plastabletten, voorgeschreven krijgen om de bloeddruk te verlagen. Bij de secundaire vorm is de oorzaak wel bekend en is het belangrijk dat men deze behandeld om zo indirect ook de hypertensie te behandelen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 802 reviews

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer