Oedeem

Wat is Oedeem?

Oedeem is een overvulling van weefsel met water. Er treedt dan zwelling op. Een bekend voorbeeld is lymfeoedeem in de arm na het verwijderen van de lymfeklieren in de oksel na een borstoperatie.

Wanneer ontstaat het oedeem?

Er zijn drie vormen te onderscheiden: veneus oedeem, lipoedeem en lymfeoedeem. Veneuze overvulling ontstaat door een te hoge druk in de aderen waardoor vocht vrijkomt uit de aderen. Lipoedeem ontstaat door een ophoping van vet in het weefsel. Lymfeoedeem ontstaat wanneer er een disbalans is tussen de aanvoer en afvoer van vocht. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen primair en secundair lymfeoedeem. Men spreekt van de primaire vorm wanneer dit aangeboren is. De secundaire vorm ontstaat na obstructie van het lymfestelsel door andere aandoeningen.

Wat is de behandeling?

Wanneer men dit verschijnsel niet behandelt, wordt het gezwollen weefsel gevuld met bindweefsel. Het bekende fenomeen dat je een ‘putje’ kan drukken in het oedeem (‘pitting’) is dan niet meer mogelijk. De huid wordt dik en stug. Om te voorkomen dat er bindweefsel gevormd wordt, kan de fysiotherapeut u helpen door middel van het toepassen van verschillende technieken, zoals lymfedrainage en lymfetaping. Dit stimuleert de afvoer van het lymfevocht waardoor de zwelling zal afnemen.

Bron: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 802 reviews

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer