Spasticiteit

Hoe ontstaat spasticiteit?

Spasticiteit wordt veelal veroorzaakt door neurologische aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn: een Cerebro Vasculair Accident (CVA), een dwarslaesie, Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) en Multiple Sclerose (MS). Ook een zuurstoftekort bij de geboorte kan leiden tot deze aandoening.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Het is vooral te herkennen aan de verstoorde motoriek en de spierverkrampingen. Een ander kenmerk van deze aandoening is dat de spieren vaak eerst in een verkrampte positie staan (dwangstand) en dat ze daarna juist verslappen. Bewegen van bepaalde gewrichten kan daardoor erg moeilijk en pijnlijk zijn. Ook treedt er vaak vermoeidheid op vanwege het vele, onwillekeurige bewegen gedurende de dag.

Wat is de behandeling?

De behandeling van spasticiteit vergt vaak een multidisciplinaire aanpak. Afhankelijk van de ernst van de spasticiteit kunnen medicijnen ingezet worden om de spasmes te remmen. Daarnaast kan de ergotherapeut uw leefomgeving aanpassen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. Ook kan de ergotherapeut hulpmiddelen, zoals een spalk of orthese, adviseren om de spasmes tegen te gaan. De fysiotherapeut kan helpen door een oefenprogramma op te stellen om de spierfunctie zo veel mogelijk te behouden. Daarnaast kijkt de fysiotherapeut naar de zit- en lighouding om doorligplekken (decubitus) te voorkomen. Ook kan de fysiotherapeut de gewrichten mobiliseren om contracturen (verklevingen) tegen te gaan. Soms kan hydrotherapie (therapie in water) helpen om de spasmes te verminderen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer