Een medicijn zorgt voor meer pijn

Even een paracetamolletje tegen de pijn. Wie doet het niet, zo nu en dan? Voor de ene is het bijna een dagelijkse gewoonte, de ander grijpt wat minder snel naar een pil. Maar feit is dat
in Nederland dagelijks meer dan een miljoen pijnstillers geslikt worden. Dit aantal neemt al jaren toe. Mede hierdoor is de farmaceutische markt misschien wel de markt waar het meeste geld in omgaat.

De meeste mensen kunnen geen overtuigend antwoord geven als je hen vraagt of hun klachten er echt minder van zijn geworden. Makkelijk en goedkoop is vaak een reden om een pijnstiller in te nemen, terwijl je vaak ook op een andere (simpele) manier van pijn af kunt komen. Een nadeel van het innemen van pijnmedicatie, is dat je hersenen er snel aan wennen en je dus steeds meer nodig hebt. Een ander negatief gevolg is dat pijnstillers in feite je pijn wel laten verdwijnen, maar niet de oorzaak van deze pijn. Hierdoor word je in je bezigheden niet geremd door de pijn die je ervaart en ga je over je grenzen heen. Pijnklachten kunnen op die manier alleen maar erger worden.

Toch werkt iedere soort pijnstiller weer anders en is de ene verslavender dan de andere. Om nog maar te zwijgen over
de bijwerkingen. Onder de niet-opioïden vallen bijvoorbeeld paracetamol, aspirine en ibuprofen. Oftewel pijnstillers voor lichte tot matige pijn. Ook de ontstekingsremmende corticosteroïden en cannabinoïden behoren tot de niet-opioïden. Deze middelen zijn vaak te verkrijgen zonder doktersrecept. Een heftigere groep pijnstillers zijn de sterkere opioïden, waarbij de kans op verslaving veel groter is. De pijn wordt steeds minder (lang) gestild. Deze medicatie is alleen op recept verkrijgbaar.

Ook zijn er pijnstillers die zowel niet-opioïden als opioïden bevatten. Deze noemen we combinatiepreparaten en zijn daardoor ook verslavend. Je verwacht het wellicht niet, maar onderschat de risico’s en gevolgen van een medicijnverslaving niet.

Wat kunnen we beter doen?

Ben kritisch naar jezelf en ga voor jezelf eens na waarom je bepaalde medicatie slikt en of deze ook het gewenste resultaat geeft. Hier alvast enkele natuurlijke manieren om pijn te bestrijden:

  • desbetreffend lichaamsdeel koelen;
  • meer gaan bewegen;
  • rekening houden met onder-/overbelasting (belasting-her- stel-supercompensatie);
  • op je voeding letten;
  • meer water drinken;
  • natuurlijke pijnstilling (wietolie, CBD-olie);
  • mind-set;
  • ademhalingstechnieken;
  • rust houden.

De Pijn Reset Methode

In het het online programma gaan we in 12 weken alles vertellen hoe je pijn kunt verminderen of verhelpen zonder medicijnen. Het verkeerd omgaan met ons brein zorgt in veel gevallen voor meer pijnklachten. Daarom is hier heel veel winst te behalen. In de Pijn Reset Methode werken we met de visie van Dr. Sarno i.c.m. het 6-domeinenmodel.

Wil jij pijnvrij worden? Start dan met onze cursus!

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1049 reviews

M de Bruijn

  5 / 5

26-09-23

Hij is erg kundig. En weet precies wat er aan de hand is. En zoekt het desnoods verder uit.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-09-23

deskundig, luisterend oor, past therapie aan wanneer daar door mij behoefte aan is, vriendelijk.......

Lees meer

Claire smith

  5 / 5

22-09-23

Hij begrijpt mij met 3 woorden al. Hij kent mij door en door en past het revalidatie traject aan mij aan.

Lees meer