Heb je tijdens of na het sporten vaak hoofdpijn? Dan zou dit inspanningshoofdpijn kunnen zijn! Hierbij treedt er tijdens of na fysieke inspanning hoofdpijn op.
Kom in dit artikel meer over hoofdpijnklachten te weten!
2 verschillende soorten inspanningshoofdpijn
Er zijn twee soorten inspanningshoofdpijn: primaire en secundaire inspanningshoofdpijn. Bij de primaire vorm, is er geen sprake van een onderliggende aandoening. Bij de secundaire vorm is hier wel sprake van.
Bij een arts kun je laten nagaan of je inspanningshoofdpijn primair of secundair is. Bij de primaire vorm zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de klachten te verminderen/verhelpen:
De 9 tips tegen hoofdpijn door sporten:
- Verandering van soort sport (andere lichaamshouding en andere belasting)
- Houdingstherapie om een ideale houding tijdens sportactiviteiten te creëren
- Voldoende drinken voor, tijdens en na het sporten
- Voldoende koolhydraten eten
- Niet sporten bij warm weer of op grote hoogte
- Doe een warming-up en cooling-down
- Gebruik een juiste ademhalingstechniek
- Trainen op hartslag en de hartslag dus niet boven bepaalde waarden uit laten komen
- Innemen van medicatie
Oorzaken van hoofdpijn tijdens het sporten
De oorzaak van primaire inspanningshoofdpijn is vooralsnog niet bekend. Wel vermoedt men dat het te maken heeft met een verhoogde druk in de vaten van de hersenen door de inspanning. Bij de meeste mensen werkt het mechanisme van de hersenen om deze drukverhoging te voorkomen prima, maar men denkt dat bij mensen met deze vorm van hoofdpijn, dit mechanisme niet optimaal werkt waardoor de drukverhoging op kan treden. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaker bij vrouwen gezien dan bij mannen en vooral bij hardlopers.
Bij secundaire inspanningshoofdpijn liggen er vaak ernstige aandoeningen ten grondslag aan de hoofdpijn. Enkele mogelijkheden hiervan zijn:
- Een subarachnoïdale bloeding (hersenbloeding in de hersenvliezen tussen de schedel en de hersenen)
- Een hersentumor
- Afwijkingen van de hersenvaten
- Bijholteontsteking
- Een hartafwijking
Klachten & symptomen
Typisch is dat de hoofdpijn al tijdens het sporten of daarna ontstaat en ook meestal binnen 24 uur weer verdwijnt. Het is een bonzende hoofdpijn die niet specifiek aan één zijde van het hoofd gevoeld wordt. Ook kan de inspanningshoofdpijn overgaan in migraineklachten.
Lees hier meer over spanningshoofdpijn…