Alcohol

Alcohol is niet alleen slecht voor je gezondheid, het werkt ook in je nadeel als je wilt afvallen. Maar waarom is alcohol eigenlijk zo schadelijk? Ik zal proberen het je uit te leggen, want het is wel belangrijk dat je begrijpt wat er precies gebeurt met je lijf als je alcohol drinkt. Begrip helpt je namelijk om je goede voornemens vol te houden!

 

Waarom is alcohol eigenlijk zo schadelijk?

In de media en op verjaardagen hoor je geregeld dat bepaalde soorten alcohol goed zijn voor je hart en voor het verlagen van je cholesterol. Met name rode wijn wordt nogal eens in verband gebracht met positieve effecten voor je gezondheid. Helaas! Voor degenen die van een glaasje houden, heb ik slecht nieuws. Niet alleen bevatten alcoholische dranken behoorlijk veel calorieën, ze zijn ook vergif voor je lever. Het afbreken van de alcohol onttrekt veel vocht aan je lichaam en zorgt ervoor dat het afvoeren van andere afvalstoffen in het gedrang komt. En dat afvoeren van afvalstoffen is juist erg belangrijk als je wilt afvallen. Het drinken van alcohol belemmert dus jouw proces van afvallen doordat je onnodige calorieën binnenkrijgt en alle andere afvalstoffen langzamer je lichaam verlaten. Persoonlijk ben ik van mening dat het drinken van wijn de hartfunctie meer schade toebrengt dan dat het goed doet.

Een standaard mixdrankje bevat maar liefst 100 tot 250 calorieën (!), maar dat is nog niet alles; de meeste mensen gaan ook nog meer eten als ze drinken. Dus als je misschien denkt dat je door een drankje te nemen minder zult eten, kan ik je uit de droom helpen. Meestal werkt het juist averechts en ga je meer in plaats van minder eten. De vraag is dan ook: waarom zou je iets drinken en het voor jezelf lastiger maken dan nodig is om gezonde keuzes te maken?

Alcohol behoort tot de koolhydratengroep, maar je lichaam gaat er anders mee om dan met andere koolhydraten. Alcoholische versnaperingen worden vervaardigd van gefermenteerde tarwe, gerst, druiven of een ander type koolhydraat (bijvoorbeeld aardappelen) en bevat 7 calorieën per gram, terwijl de meeste koolhydraten 4 calorieën per gram bevatten. Het menselijk lichaam ziet alcohol als een gifstof en daarom wordt er door de lever voorrang aan gegeven bij het verwerken van de calorieën in een poging de gifstoffen uit het bloed te verwijderen. Terwijl die andere calorieën op hun beurt wachten, om het zo maar te zeggen, merkt het lichaam dat er sprake is van een overvloed aan calorieën en slaat het ze op in vetcellen – dat is natuurlijk precies wat je niet wilt als je probeert af te vallen!

Alcohol is dus de slechtste keuze die je kunt maken bij het kiezen van je drankjes als je de hoeveelheid koolhydraten in je dieet onder controle probeert te houden. Onder andere om bovengenoemde redenen is het beter om de hoeveelheid alcohol die je consumeert tot een absoluut minimum te beperken als je probeert af te vallen (bron: Kirsch 2005, p. 118). Als je je eetgewoontes verbetert, zal je lichaam na een poosje minder goed in staat zijn om alcohol te verwerken en zul je je zonder alcohol veel beter voelen. Daarom merken de meeste mensen dat ze zich het best voelen als ze af en toe niet meer dan één glas wijn (bijvoorbeeld

bij het diner) drinken.

Actieplan

  • Wanneer je mijn gezonder wilt leven adviseer ik je dringend om niet meer dan één glas per week te drinken, maar liever nog helemaal geen alcohol consumeren.
  • Als je alcohol drinkt, kies dan voor biologische rode wijn. De rijke smaak zorgt ervoor dat je langzaam drinkt en er zitten minder calorieën en koolhydraten in dan in andere soorten alcohol.
  • Een tweede keuze is wodka met ijs, dus niet met vruchtensap. Dat laatste voegt alleen maar onnodige suikercalorieën toe.
  • Als je eenmaal je ideale gewicht hebt bereikt kun je de teugels wat laten vieren, maar drink niet te veel alcohol om je gezonde gewicht te behouden en je gezondheid niet te schaden.

Ontdek meer over:

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer