Er is nieuw bewijs voor het verband tussen ontstekingen bij reumatoïde artritis en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit het proefschrift van drs. Inge van de Oever ‘Cardiovascular risk reduction in rheumatic diseases. How can it be achieved?’.
Reumatoïde artritis is een vorm van reuma. Deze aandoening houdt in dat er een chronisch ontstekingsproces van het gewrichtssmeer en kraakbeen in een gewricht is doordat het lichaam eigen weefsel gaat aanvallen alsof het indringers zijn (auto-immuunziekte).
Nieuw onderzoek toont een verband tussen reumatoïde en hart- en vaatziekte
Door de verminderde smering van het gewricht gaat er wrijving optreden bij beweging van het gewricht en gaat dit op den duur resulteren in klachten. Dit kan bijvoorbeeld pijn, stijfheid, zwelling of verminderde beweeglijkheid zijn. De behandeling bij reuma bestaat uit het remmen van de ontstekingsprocessen om afbraak van eigen weefsel zo veel mogelijk te voorkomen.
Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen, zoals etalagebenen, trombose of hartfalen. Risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld: roken, overgewicht, verhoogd cholesterolgehalte, stress of hoge bloeddruk.
Uit het recente onderzoek van Van de Oever blijkt dat de ontstekingen bij reumatoïde artritis ook leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het is daarom extra belangrijk om de ontstekingsprocessen te remmen om daarmee ook de kans op aandoeningen van het hart en/of vaten te voorkomen. Ook is het belangrijk om te beseffen dat men als reumatoïde artritis patiënt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten heeft en hier eventueel met een behandeling op ingespeeld kan worden.