Onderzoekers hebben onderzocht wat het effect is van pijnstillers bij zenuwschade. Men kan zenuwschade oplopen door bijvoorbeeld de gevolgen van Diabetes Mellitus (suikerziekte) of door een zenuwbeknelling. Dit laatste kan een acute oorzaak hebben, zoals een trauma, maar kan ook het gevolg zijn van een langdurige compressie op de zenuw.
Hebben pijnstillers effect op de fysiek gesteldheid van mensen met zenuwschade?
De pijnstillers kunnen vaak de pijn verminderen, maar dit hoeft niet direct ook een gunstige invloed te hebben op de beweeglijkheid en het fysiek vermogen van de patiënt. In dit onderzoek onderzocht men wat de invloed van de pijnstillers is op de beweeglijkheid en het fysieke vermogen bij de patiënten. Het onderzoek bestond uit 800 patiënten die pijn ervaarden door zenuwschade. Deze patiëntengroep werd verdeeld in mensen die wel pijnstillers voorgeschreven kregen en mensen die dat niet kregen. Gebleken is dat er tussen deze groepen geen verschil was in beweging en fysiek vermogen. Dit is zowel zes maanden als twaalf maanden na de start van het onderzoek gemeten.
Fysiotherapeut pleiten daarom (met toestemming van eventueel betrokken artsen bij de patiënt) meer voor het gradueel opbouwen van het activiteitenniveau (Graded activity) bij patiënten met chronische pijn. Hierbij focust men op de opbouw van het activiteitenniveau en niet zozeer op de pijn die daarbij een rol speelt. Dit zou het fysiek functioneren wel verbeteren.