Fysiotherapie vaak effectief bij etalagebenen

Etalagebenen (claudicatio intermittens) is een vaataandoening. Door een vernauwing of afsluiting van een slagader van het been (door bijvoorbeeld aderverkalking) wordt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de benen gestuurd en kunnen de spieren te weinig zuurstof krijgen. Dit openbaart zich meestal wanneer men loopt, omdat de spieren dan meer zuurstof vragen dan in rust. Typisch is dat mensen met etalagebenen na een tijdje lopen een krampachtig en vermoeid gevoel in de benen ervaren en daarom even stil gaan staan. De pijn zakt dan weg en daarna kunnen mensen weer een stukje verder lopen. Soms gaat men even stilstaan voor een etalage om de pijn en klachten te verbloemen. Vandaar de term etalagebenen.

Maak direct jouw afspraak!

De claudicatio kan behandeld worden middels fysiotherapeutische behandelingen of door een dotterbehandeling of het plaatsen van een bypass. Hierover wordt u geadviseerd door uw arts. De soort behandeling is namelijk ook afhankelijk van de locatie en mate van vernauwing en de klachten die u ervaart.

In een recent (2015) onderzoek (‘Innovative strategies for intermittent claudication towards a stepped care approach and new outcome measures’) worden veel voordelen gezien van de gesuperviseerde looptraining.

Bij de fysiotherapeutische behandelingen krijgt men voornamelijk looptraining en leefstijladviezen. Door het doen van specifieke looptraining gaat het lichaam meer gebruik maken van collateralen (kleinere bloedvaten rondom het vernauwde bloedvat). Zo kan het been van meer zuurstofrijk bloed worden voorzien. De loopafstand kan op deze manier duidelijk verbeterd worden. Daarnaast verbetert de looptraining vaak ook de algemene conditie. De leefstijladviezen kunnen inhouden dat men geadviseerd wordt voldoende te bewegen, niet te roken, gezond te eten, etc.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 797 reviews

Mieke coolen

  4.5 / 5

18-06-22

Ben er zeer tevreden over mijn man gaat nu ook

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-06-22

Jordy heeft veel kennis in huis. Hij verteld duidelijk wat zijn diagnose is, de te bewandelen weg en wat wel- en niet te doen gedurende de behandel- en herstelperiode. Hij is een topper!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

15-06-22

Dat is nu weer beter ben geworden En de behandelingen goed geholpen hebben.

Lees meer