Diabetes Mellitus (afgekort DM, ook wel suikerziekte) komt nu bij één op de elf mensen (wereldwijd gezien) voor. Uit cijfers van de WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) is gebleken dat in 1980 wereldwijd 108 miljoen mensen suikerziekte hadden en in 2014 waren dit er 422 miljoen. Hierbij werden zowel diabetes mellitus type 1 als type 2 meegeteld. Dit aantal is dus bijna in viervoud toegenomen!
Het is belangrijk om een gezonde levensstijl na te streven
Diabetes Mellitus is een stofwisselingsstoornis waarbij de alvleesklier niet of te weinig insuline produceert of waarbij de lichaamscellen niet goed reageren op het hormoon insuline (insulineresistentie). Daardoor kan het lichaam de glucose niet opnemen in de cellen. Het glucosegehalte in het bloed stijgt daardoor. Dit kent verschillende risico’s.
Zo hebben diabetespatiënten een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, amputatie, nierziekten, oogproblemen en zwangerschapscomplicaties.
Men kan bij diabetes type 1 van type 2 onderscheiden. DM type 1 ontstaat vaak al op wat jongere leeftijd en men vermoedt dat dit een erfelijke factor heeft. Type 2 (ouderdomssuiker) ontstaat vaak op wat latere leeftijd ten gevolge van een ongezonde leefstijl. Het is dan ook belangrijk om een gezonde leefstijl na te streven om de kans op Diabetes Mellitus zo veel mogelijk te verkleinen. Dit kan o.a. inhouden dat men voldoet aan de beweegnorm en ‘verantwoord’ eet en drinkt.