Muziek helpt bij de revalidatie na een beroerte!

Muziek helpt bij beroerte herseninfarct Tia

Uit onderzoek is gebleken dat het luisteren naar muziek bijdraagt aan een beter herstel na een beroerte!

Wat is een beroerte?

Bij een beroerte wordt een bepaald gedeelte van de hersenen niet of in mindere mate voorzien van zuurstof waardoor er beschadigingen en uitvalsverschijnselen kunnen optreden. Het zuurstoftekort kan veroorzaakt worden door een bloeding of door een infarct.

Een infarct komt in 80% van de gevallen van een beroerte voor. Hierbij is er een afsluiting van een bloedvat in de hersenen en dus geen bloeding.
Daarnaast worden de begrippen TIA en herseninfarct vaak door elkaar gehaald. Het verschil is dat bij een TIA de afsluiting van korte duur is en de uitvalsverschijnselen tijdelijk zijn. Bij een infarct duurt de afsluiting langer met soms blijvende uitvalsverschijnselen.

Hoe herken ik een beroerte

Er zijn drie belangrijke symptomen bij een beroerte:

  • Een scheve mond
  • Een lamme arm
  • Verwarde spraak

Daarnaast kunnen ook andere symptomen voorkomen, zoals plotselinge verlamming van een been, plotselinge coördinatie- en evenwichtsstoornissen, plotseling dubbelzien etc.

Revalideren na een beroerte?

Klachten die men na een beroerte kan ervaren, zijn: verminderd evenwicht, spierzwakte, verlammingen, spraak- en taalproblemen, gedragsverandering, persoonlijkheidsverandering, visusproblemen, concentratie- of geheugenstoornissen, moeite met aansturen van bewegingen, verminderde conditie, verhoogde spierspanning en algehele vermoeidheid. Het eerste half jaar na een beroerte is er de meeste kans op herstel van uitgevallen lichaamsfuncties. Het is daarom van belang direct na een beroerte te starten met revalideren.

Muziek bij het revalideren

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer patiënten in de eerste twee maanden na een beroerte dagelijks minimaal één uur muziek luisteren beter herstellen op het gebied van geheugen, taal, aandacht/concentratie en het voorzijn van depressie en verwarde stemmingen dan mensen die geen muziek luisteren. In het Meander Medisch Centrum wordt dit al toegepast.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 835 reviews

Anoniem

  5 / 5

18-08-22

Heel prettig in zijn communicatie en uitstraling. Ervaren in dry needling en manuele massage. Hij analyseerde de klachten goed en haalde effectief de pijnpunten weg. Hij hield bij dry needling ook mijn pijngrens goed in de gaten.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

13-08-22

Hij neemt me altijd serieus en heeft tot nu toe goed geholpen.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

12-08-22

Mijn fysiotherapeut staat altijd voor mij klaar

Lees meer