Nieuw protocol voor ‘bevriezen’ van lopen

Ziekte van Parkinson

Bij mensen met de ziekte van Parkinson kan het voorkomen: dat men plotseling niet meer verder kan lopen en ‘bevriest’ men dus tijdens het lopen.
De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij hersencellen in de ‘zwarte kernen’ afsterven. Deze hersencellen zorgen voor het aanmaken van dopamine. Dit is een stofje wat informatie verstuurt tussen de verschillende hersencellen. Ten gevolge van een tekort aan dit stofje kan men motorische klachten (zoals loop- en balansproblemen) ervaren en kunnen gedrag en de gezichtsuitdrukking veranderen.

Radboud universitair medisch centrum heeft een nieuw protocol!

Loop- en balansproblemen

Jorik Nonnekes van het Radboud universitair medisch centrum heeft onderzoek gedaan naar loop- en balansproblemen bij mensen zonder neurologische aandoening, mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met HSP (Hereditaire Spastische Paraplegie). Bij HSP ervaart men ín de benen steeds meer stijfheid en zwakte van spieren. Hij heeft gekeken naar de reactie van de mensen als ze schrikken van een hard geluid tijdens het uitvoeren van een balanstest.

Resultaten onderzoek

Uit zijn onderzoek bleek dat mensen met HSP sneller herstelden na een balansverstoring gecombineerd met een hard geluid. Dit heeft te maken met de hersenstam. De hersenstam is betrokken bij de aansturing van bewegen. Deze is bij HSP juist extra actief en bij mensen met de ziekte van Parkinson is deze minder actief. Dit heeft waarschijnlijk een verband met de loopproblemen bij de ziekte van Parkinson. Onder andere dit inzicht heeft dhr. Nonnekes verwerkt in een behandelprotocol dat hij samen met een groep experts heeft opgezet. Dit protocol wordt inmiddels al in de praktijk ingezet.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 802 reviews

Anoniem

  5 / 5

29-06-22

Zeer goede en vakkundige behandelingen Vriendelijk en meegaand

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-06-22

Vriendelijk en goede uitleg en werd goed behandeld

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer