Nieuw protocol voor ‘bevriezen’ van lopen

Radboud universitair medisch centrum heeft een nieuw protocol!

Loop- en balansproblemen

Jorik Nonnekes van het Radboud universitair medisch centrum heeft onderzoek gedaan naar loop- en balansproblemen bij mensen zonder neurologische aandoening, mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met HSP (Hereditaire Spastische Paraplegie). Bij HSP ervaart men ín de benen steeds meer stijfheid en zwakte van spieren. Hij heeft gekeken naar de reactie van de mensen als ze schrikken van een hard geluid tijdens het uitvoeren van een balanstest.

Resultaten onderzoek

Uit zijn onderzoek bleek dat mensen met HSP sneller herstelden na een balansverstoring gecombineerd met een hard geluid. Dit heeft te maken met de hersenstam. De hersenstam is betrokken bij de aansturing van bewegen. Deze is bij HSP juist extra actief en bij mensen met de ziekte van Parkinson is deze minder actief. Dit heeft waarschijnlijk een verband met de loopproblemen bij de ziekte van Parkinson. Onder andere dit inzicht heeft dhr. Nonnekes verwerkt in een behandelprotocol dat hij samen met een groep experts heeft opgezet. Dit protocol wordt inmiddels al in de praktijk ingezet.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer