Operaties bij vernauwing wervelkanaal!

Een kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal. Dit is een kanaal waar allerlei zenuwen en het ruggenmerg doorheen lopen. Bij een stenose komen deze structuren in de bedrukking waardoor men pijnklachten in de rug en benen kan krijgen.
De vernauwing van het kanaal kan meerdere oorzaken hebben, zoals artrose van de lage rug, een wervelbreuk, een uitpuilende tussenwervelschijf (hernia onderrug), etc.

Er is een lichtere operatietechniek ontwikkelt!

Uit een Amerikaans en Zweeds onderzoek (‘A Randomized, Controlled Trial of Fusion Surgery for Lumbar Spinal Stenosis’) is gebleken dat de operatietechniek die op dit moment vaak uitgevoerd wordt bij een kanaalstenose ongeveer even effectief is (wat betreft de kwaliteit van leven en onbekwaamheid van de patiënt) als een lichtere operatietechniek.

Op dit moment krijgen veel patiënten met een vernauwing van het wervelkanaal een operatie waarbij de wervels aan elkaar vastgezet worden met schroeven. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat ze onderling nog verschuiven. Uit het onderzoek is gebleken dat een andere, lichtere operatietechniek ongeveer, ongeveer even effectief is. Hierbij wordt er enkel extra ruimte gecreëerd tussen de wervels, maar worden er geen wervels vastgezet. De duur van deze operatie is maar een half uur, terwijl een fixerende operatie ongeveer twee uur duurt. Bij deze lichtere operatie is er een kleinere kans op complicaties. Vanwege het feit dat deze aandoening vooral bij ouderen gezien wordt, is dit een belangrijk voordeel van deze operatietechniek. Een ander voordeel is dat de operatie- en opnamekosten van het ziekenhuis bij de kortere operatietechniek minder hoog zijn dan bij de fixerende operatietechniek. Lees meer over rugklachten.

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

12 weken programma

Mijn blauwdruk naar een pijnvrij leven in 12 weken.