Onderzoek naar oefentherapie bij de springersknie!

De springersknie, wordt ook wel Jumpers Knee genoemd, is een vervelende knieblessure die vooral bij sporters die veel sprongen maken gezien wordt. Radioloog dr. Edwin Oei en sportarts dr. Robert-Jan de Vos zijn een onderzoek gestart naar deze blessure en hebben nu 300.000 dollar gekregen van de NBA (Amerikaanse basketbalbond) voor dit onderzoek.

Onderzoek voor twee soorten oefentherapie bij een springersknie

De bovenbeenspieren hechten zich via deze pees aan het tuberositas tibiae (botuitsteeksel aan de bovenzijde van het scheenbeen). Bij een Jumpers Knee is deze kniepees (patellapees), die net onder de knieschijf aanhecht, aangedaan. De kwaliteit van het peesweefsel is hierbij verminderd. Veelal veroorzaakt door overbelasting door bijvoorbeeld overmatig springen of traplopen.
Men ervaart pijnklachten (vaak net onder de knieschijf) bij activiteiten zoals traplopen, fietsen, langdurig zitten, rennen of springen. Bij deze activiteiten komt er namelijk extra trekkracht op de kniepees. Ook kan er zwelling of stijfheid optreden.
U kunt met dit type knieklachten ook bij onze fysiotherapeuten terecht. Na een intake zal er een behandelprogramma opgesteld worden om de kwaliteit van de pees te verbeteren. Vaak is actieve oefentherapie hier een onderdeel van om het peesweefsel in kwaliteit te doen herstellen.

Dr. Oei en dr. De Vos doen nu extra onderzoek naar deze knieblessure. Zij gaan gedurende 24 weken de effecten van twee soorten oefentherapie vergelijken: een zware, pijnlijke opbouw van oefeningen of een pijnvrije, gedoseerde opbouw van oefeningen. Ze kijken hierbij naar wat de patiënten ervaren op het gebied van pijn en het wel/niet goed kunnen terugkeren naar hun sportactiviteiten. Ook beoordelen ze de effecten hiervan aan de hand van een innovatieve MRI-techniek waarbij de kwaliteit van de pees beter beoordeeld kan worden dan bij een gewone MRI. Ze hopen met dit onderzoek een beter advies wat betreft oefentherapie te kunnen geven aan patiënten met een springersknie.

We houden u op de hoogte van de uitkomsten van dit onderzoek!

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer