Wat zijn de oorzaken?
Een laterale clavicularesectie wordt uitgevoerd wanneer er een versmalling van het AC-gewricht geconstateerd wordt. Deze versmalling ontstaat in de meeste gevallen door slijtage van het kraakbeen (elastisch bindweefsel waardoor er geen wrijving tussen het sleutelbeen en het schouderdak plaatsvindt) en het ontstaan van botwoekeringen. Mensen ervaren daarbij pijn bij het voor de borst langs bewegen van de arm, pijn rondom het AC-gewricht en ter hoogte van het uiteinde van het sleutelbeen en pijn die uitstraalt naar de nek. Ook kan men vaak niet op de aangedane schouder liggen.
Hoe wordt het uitgevoerd?
Tijdens de operatie wordt er bovenop de schouder een snede van ongeveer vier centimeter gemaakt om bij het AC-gewricht te komen. De structuren die daaronder liggen worden opzij gelegd, zodat men het gewricht kan bereiken. Dan wordt er vervolgens een klein stukje van het uiteinde van het sleutelbeen verwijderd om meer ruimte te creëren in het gewricht. Tot slot wordt de operatiewond weer gehecht.
Hoe ziet het herstel eruit?
Het herstel na een laterale clavicularesectie is per individu verschillend. Als algemene richtlijn kan men aanhouden dat men na drie weken weer lichte activiteiten kan uitvoeren, na zes weken weer kan autorijden en na zes tot twaalf weken pas zwaardere activiteiten, zoals sportactiviteiten, kan uitvoeren. De fysiotherapeut kan helpen om de volledige mobiliteit, kracht en stabiliteit van de schouder weer terug te krijgen.