Valpreventie voor ouderen

Een evidence based interventie in het voorkomen van valincidenten, uit te voeren in de thuissituatie.

Circa een derde van de over het algemeen gezonde mensen van 65 jaar en ouder valt minstens 1 keer per jaar en zorgelijk is dat het cijfer van valincidenten en de ernst van de complicaties daarvan dramatisch toenemen met het stijgen van de leeftijd. De meerderheid van de valincidenten gebeurt door meerdere factoren, maar beenspierzwakte en verminderd evenwicht dragen bij aan de meeste valincidenten.

Het otago thuisoefenprogramma is een succesvolle evidence based interventie specifiek ontworpen om valincidenten te voorkomen. Het bestaat uit een serie in moeilijkheidsgraad toenemende beenspierversterkende en evenwichtsoefeningen en een wandelschema.

De oefeningen worden individueel voorgeschreven tijdens een serie van 5 huisbezoeken door een getrainde instructeur en nemen in moeilijkheidsgraad toe.

Het duurt ongeveer 30 minuten om de oefeningen uit te voeren. Van een deelnemer wordt verwacht dat zij 3 keer per week oefenen en 2 keer wandelen.

Spierkracht, lenigheid, evenwicht en reactievermogen zijn de risicofactoren voor valincidenten die als meest beïnvloedbaar beschouwd worden. Om de stabiliteit te bereiken die nodig is, moeten zowel beenspierkracht als evenwicht boven een drempelniveau gehouden worden. Zelfs mensen van in de 90 kunnen hun kracht en evenwicht voldoende verbeteren om zo valincidenten te voorkomen.

Het programma is bedoeld voor zelfstandig wonende personen met een verhoogd valrisico en/of ouderen die het afgelopen jaar 2 keer of vaker zijn gevallen.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer