Verbetert trainen op een lege maag je sportprestaties?

Sporten op lege maag

Sommige topsporters zijn ervan overtuigd dat trainen op een lege maag je prestaties positief beïnvloedt. Is dit een feit of een fabel?

Het idee achter ‘nuchter’ trainen is dat je ’s avonds normaal eet en de volgende ochtend voordat je gaat trainen niet eet. Dit doe je pas na je training. Wat water of koffie drinken vooraf kan wel. Voormalig Olympisch marathon kampioen Frank Shorter en een Tour de France winnaar uit de jaren 90 gebruikten deze methode en waren er dus erg succesvol mee.

Is dit een feit of fabel?

Val je meer af door te sporten op een lege maag?

Om af te vallen zou deze methode niet helpen. Wat je zou denken is dat wanneer je minder koolhydraten in je lichaam hebt (door vooraf niet te eten) je meer vet verbrand en dus afvalt. Dit is helaas niet zo. Men gaat wel meer vet verbranden, maar de koolhydraatverbranding gaat juist langzamer. Je gewicht neemt dus niet af.

Verbetert de prestatie?

De prestaties worden niet meetbaar beter bij trainen op lege maag. Mogelijk zijn de verschillen te klein om te meten. Een andere mogelijke verklaring is dat men een langere hersteltijd nodig heeft na een training op lege maag en je daarin dus weer wat tijd te kort komt voor je volgende training.

Mentale training

Het lijkt dus geen positief effect te hebben op afvallen of op je prestaties. Toch kan het je mentaal sterker maken, omdat het een zwaardere training is dan ‘normale’ trainingen en dat is voor sporters natuurlijk ook belangrijk!

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer