ALS staat voor Amyotrofische Lateraal Sclerose. ALS is een aandoening, waarvan de precieze oorzaak onbekend is. Het is een ziekte waarbij zenuwcellen die de spieren aansturen, ook wel de motorische zenuwcellen genoemd, in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen afsterven. ALS veroorzaakt meestal geen pijn, de zintuigen blijven intact en het verstand blijft ook goed.
ALS ofwel Amyotrofische Lateraal Sclerose
ALS zorgt er wel voor dat de spieren aangedaan worden, met uitzondering van de hartspier. Het dunner worden van spieren en spierzwakte in de armen en/of benen en spraak- en slikstoornissen zijn veel voorkomende symptomen. Daarnaast vertoont men ook onwillekeurig lachen, huilen en geeuwen en/of ontremde reflexen. Dit heeft als oorzaak dat de informatieoverdracht van de zenuwen bij de hersenen (hersenschors) verstoord is.
Zoals eerder aangegeven is de oorzaak van ALS onbekend en er is op dit moment dan ook geen medicijn dat ALS kan stoppen of genezen. Wel is er een medicijn dat de levensverwachting 3 tot 6 maanden kan verlengen. De levensverwachting is na het stellen van de diagnose 3 tot 5 jaar. Mensen met ALS komen meestal tot overlijden, omdat de ademhalingsspieren uiteindelijk niet meer functioneren.
De fysiotherapeut zal, net als andere hulpverleners, proberen de kwaliteit van leven bij mensen met ALS te optimaliseren. Vaak wordt dit gedaan in een multidisciplinair revalidatieteam. De fysiotherapeut kan, afhankelijk van de symptomen, op verschillende gebieden wat betekenen voor mensen met ALS. Vaak speelt de fysiotherapeut een rol bij het adviseren van transfers en til-technieken, bestrijden van spasticiteit en contracturen en er kan worden gewerkt met spierversterkende oefeningen.
Heeft u vragen over ALS of wilt u een donatie doen aan de stichting ALS?
Kijk dan gerust op even op www.als.nl voor meer informatie.