Wat is ALS precies?

ALS staat voor Amyotrofische Lateraal Sclerose. ALS is een aandoening, waarvan de precieze oorzaak onbekend is. Het is een ziekte waarbij zenuwcellen die de spieren aansturen, ook wel de motorische zenuwcellen genoemd, in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen afsterven. ALS veroorzaakt meestal geen pijn, de zintuigen blijven intact en het verstand blijft ook goed.

ALS ofwel Amyotrofische Lateraal Sclerose

ALS zorgt er wel voor dat de spieren aangedaan worden, met uitzondering van de hartspier. Het dunner worden van spieren en spierzwakte in de armen en/of benen en spraak- en slikstoornissen zijn veel voorkomende symptomen. Daarnaast vertoont men ook onwillekeurig lachen, huilen en geeuwen en/of ontremde reflexen. Dit heeft als oorzaak dat de informatieoverdracht van de zenuwen bij de hersenen (hersenschors) verstoord is.

Zoals eerder aangegeven is de oorzaak van ALS onbekend en er is op dit moment dan ook geen medicijn dat ALS kan stoppen of genezen. Wel is er een medicijn dat de levensverwachting 3 tot 6 maanden kan verlengen. De levensverwachting is na het stellen van de diagnose 3 tot 5 jaar. Mensen met ALS komen meestal tot overlijden, omdat de ademhalingsspieren uiteindelijk niet meer functioneren.

De fysiotherapeut zal, net als andere hulpverleners, proberen de kwaliteit van leven bij mensen met ALS te optimaliseren. Vaak wordt dit gedaan in een multidisciplinair revalidatieteam. De fysiotherapeut kan, afhankelijk van de symptomen, op verschillende gebieden wat betekenen voor mensen met ALS. Vaak speelt de fysiotherapeut een rol bij het adviseren van transfers en til-technieken, bestrijden van spasticiteit en contracturen en er kan worden gewerkt met spierversterkende oefeningen.

Heeft u vragen over ALS of wilt u een donatie doen aan de stichting ALS?

Kijk dan gerust op even op www.als.nl voor meer informatie.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1118 reviews

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-04-24

mensen met rugklachten..hij gaat er stevig in....maar het werkt wel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer