Velen zullen het wel herkennen: een slapend been of een slapende arm na lang in eenzelfde houding gezeten te hebben. Je hebt het gevoel dat het lichaamsdeel heel zwaar en/of doof is en ook kan het tintelen. Dit verschijnsel wordt met een dure term ook wel ‘transient paresthesia’ genoemd.
Een slapend been wordt ook wel transient paresthesia genoemd
Wat is de oorzaak?
In de meeste gevallen is een directe afknelling van het lichaamsdeel de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je een tijdje met je benen over elkaar geslagen hebt gezeten. Door afknelling van een of meerdere bloedvaten wordt de doorbloeding in het ledemaat dusdanig verstoord dat het ledemaat slap wordt. Door afknelling van zenuwen ontstaat het tintelende gevoel. Dit is een soort waarschuwing om in beweging te komen. Wanneer de afknelling stopt, herstelt het ledemaat zich meestal vanzelf.
In de meeste gevallen is het dus een onschuldig verschijnsel. Heb je echter vaak last van een slapend lichaamsdeel? Dan is het wellicht verstandig contact op te nemen met een huisarts. Ook andere aandoeningen, zoals suikerziekte of schildklierproblemen, kunnen namelijk dit ‘slapende’ gevoel veroorzaken.
Hoe kan ik het voorkomen?
Een belangrijke factor om het te voorkomen is genoeg bewegen en niet langdurig in één houding te zitten. Sla bijvoorbeeld je knieën niet over elkaar en steun niet langdurig op je arm. Veel mensen vallen in slaap met één arm onder hun hoofd. Dit is ook af te raden. Zorg er ook voor dat je niet te strakke schoenen, broeken of truien draagt.
Wat te doen bij slapende ledematen?
Probeer het ledemaat te bewegen. Zet er niet meteen veel gewicht op, maar beweeg het eerst rustig om de doorbloeding en zenuwgeleiding te doen herstellen. Blijf daarna in beweging totdat het ‘slapende’ gevoel verdwenen is en wissel je houding voldoende af.